Cikk keresés:    

A küzdelem a legfontosabb

2021. 04. 16., írta: Krasznai Bence, fotót készítette: MG, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

A magyar női birkózóválogatottat Dénes Mercédesz (55 kg), Galambos Ramóna (57), Sastin Marianna (62) és Németh Zsanett (76) képviseli a Lengyelországban március 19-én rajtoló Európa-bajnokságon. Ritter Árpád szövetségi kapitánnyal beszélgettünk a hölgyek állapotáról és a várakozásokról.

A 2021. évi Európa-bajnokság előnevezéseit ITT lehet megtekinteni!

Bulgáriában hangol a jövő héten, Varsóban kezdődő Európa-bajnokságra a női birkózóválogatott, amely a szabadfogásúak után, szerdától bizonyíthat. Ritter Árpád csapata a múlt hét végén részt vett a Plovdivban rendezett nemzetközi versenyen; a 14 megjelent ország közül a magyarok szerepeltek legjobban – két arany-, egy ezüst- és két bronzéremmel. A megméretést követően nívós edzőtábor kezdődött, amelyhez már a világbajnok, Európai Játékokon aranyérmes Sastin Marianna (62 kg) és a szintén Európai Játékokon győztes, háromszoros vb-harmadik, Eb-első Barka Emese (57) is csatlakozott – utóbbi kihagyja a lengyelországi kontinensviadalt, lévén, hogy a május elején esedékes, szófiai világkvalifikációs versenyre koncentrál.

  • „Fiatal csapattal érkeztünk Bulgáriába, jelenleg kilencen dolgozunk együtt. Az edzőtáborban nagyjából ötven hölgy készül, hasznos napokat tudhatunk magunk mögött” – magyarázza Ritter Árpád.

Az Európa-bajnokságon négytagú magyar női küldöttség szerepel: Dénes Mercédesznek (55), az U23-as Eb-aranyérmes Galambos Ramónának (57), a kétszeres U23-as Eb-győztes, felnőtt kontinensbajnoki második Németh Zsanettnek (76), valamint Sastin Mariannának egyaránt szoríthatunk. Dénes nemrégiben épült fel sérüléséből.

  • „Októberben műtötték a térdét, amely nem sokkal később rendbe jött, de januárban, a tatai edzőtáborban ugyanott megsérült. Azóta szerencsére ismét meggyógyult, és immár jól mozog a szőnyegen. Szeretnénk, ha ötvenhárom kilóban indulna a szófiai kvótaszerző eseményen, ám úgy véltük, előtte szükségszerű az Eb-n birkóznia.”

Németh Zsanett sem kvalifikált még a tokiói játékokra, így ő is érdekelt lehet Bulgáriában. Ritter elismerően nyilatkozott róla a plovdivi megméretés után:

  • „Remekül birkózott, jól küzdött és harcolt. Többször átbeszéltük már, mi az, amin javítania kell, tisztában van vele, és arra törekszik, hogy minden a helyére kerüljön. A súlya is rendben van, edzés előtt hetvennyolc kilót mutat a mérleg, szóval ezzel sem lehet probléma.”

Arra is kíváncsiak voltunk, mit remél a mester a lányoktól.

  • „Az olimpia ellenére kevés versenyző hagyja ki az Eb-t, szóval erős lesz a mezőny. Elindulnak azok a sportolók, akik szereztek már kvótát, és azok is, akik még nem – utóbbiak esetében általában a megszokotthoz képest egy súlycsoporttal feljebb mérlegelnek. Összességében azt remélem, mindenki kihozza magából a legtöbbet. Akciódús birkózást várok, s azt szeretném látni, hogy küzdenek.”

A magyar nők közül Sastin Marianna szerzett egyedüliként tokiói olimpiai kvótát – a 2019-es nur-szultani világbajnokságon elért ötödik helyével.

EURÓPA-BAJNOKSÁG, VARSÓ

A női program:
Szerda–csütörtök. 50 kg: nincs magyar induló, 55 kg: Dénes Mercédesz (Érdi Spartacus), 59 kg:nincs magyar induló, 68 kg: nincs magyar induló, 76kg: Németh Zsanett (UTE)
Csütörtök–péntek. 53 kg: nincs magyar induló, 57 kg: Galambos Ramóna (UTE), 62 kg: Sastin Marianna (Vasas SC), 65 kg: nincs magyar induló, 72kg: nincs magyar induló.