Cikk keresés:    

Centenáriumi ünnepségek

2021. 01. 18., írta: Krasznai Bence, fotót készítette: MBSZ, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

Különleges esztendő elé néz a Magyar Birkózószövetség (MBSZ), hiszen 2021-ben ünnepli fennállásának 100. évfordulóját. Ennek apropóján beszélgettünk a jubileumi ünnepségsorozat kitalálójával és vezetőjével a versenyzőként vb-ezüstig jutó Virág Lajossal.

Két hónap híján száz évvel ezelőtt, 1921 március 16-án alakult az MBSZ. Azóta számos eseményt, örömöt és történetet megélt a szervezet, annak tagjai és sportolói. Olyannyira sokat, hogy még számokban kifejezve is nagy bátorság lenne összeszedni azokat egyetlen írásban. A szövetség azonban egy egész esztendőt, eseménysorozatot szentel a méltó ünneplésre, megemlékezésre.

  • „A budapesti európai olimpiai kvalifikációs verseny zárónapján, március 21-én a Nemzeti Színházba tervezzük az ünnepi közgyűlést, amelyen Magyarország sportvezetőinek kíséretében szeretnénk megemlékezni a sportág nagyjairól, emellett díjakat is átadunk. Érdekesség, hogy a Nemzetközi Birkózószövetség, a UWW is az idén ünnepli megalakulásának századik évfordulóját, emiatt némi párhuzamot szeretnénk vonni a kettő között. Az MBSZ elnöksége centenáriumi díjat alapít a hazai és nemzetközi szövetség egykori (társ)elnökéről, Brüll Alfrédról, az Évszázad birkózója címmel kitüntetett olimpiai bajnok Polyák Imréről, valamint az MBSZ első elnökéről és főtitkáráról. Az eseményen a sportág nemrégiben átadott új szentélyéről, reményeink szerint az elkövetkezendő száz év olimpiai bajnokainak otthont adó Kozma István Magyar Birkózó Akadémiáról (KIMBA) is szó lesz” – sorolta az MBSZ média- és marketingbizottságának társelnöke, a kötöttfogásban Budapesten, 2005-ben világbajnoki ezüstérmes Virág Lajos.

Szintén a jubileum alkalmából megemlékezünk a magyar Hall of Fame tagokról, emellett június 4-én csapattalálkozót rendeznének a KIMBA-ban.

  • „A trianoni békeszerződésre és a tavaly, azon a napon tragikusan fiatalon elhunyt Tóth Bendegúzra emlékeznénk. A leendő Vajdasági Birkózó Akadémia növendékei mellett erdélyi, kárpátaljai, felvidéki ifjú birkózókat és a KIMBA sportolóit egyaránt várjuk, hogy összemérjék erejüket egymással. A koronavírus-járvány tavaly, a békeszerződés századik évfordulóján ellehetetlenítette ezt a programot, reméljük, hogy a pandémia ezúttal nem szab gátat a terveinknek.”

Négyrészes dokumentumfilm-sorozat is készül az idén, amelyet az Uránia Nemzeti Filmszínházban szeretnének bemutatni.

  • „Nagyjából huszonöt perces részeket tervezünk. A film visszatekint az elmúlt évszázad legfőbb eseményire úgy, hogy aközben a nagy bajnokok élettörténetét bemutatja. Példát akarunk mutatni az új generációnak és meg szeretnénk mutatni ennek a gyönyörű sportágnak a sokszínűségét. Ha minden az elképzeléseink szerint alakul, akkor az év első felében bemutathatjuk a művet.”

Az MBSZ nem csak a mozivásznon jelenik meg: a szövetség saját „születésnapjára” az elmúlt évszázad birkózóeseményeit és a sportág nagyjait magában foglaló színvonalas krónikát ad ki. A könyvet az MBSZ egykori, valamint jelenlegi sajtófőnöke, Szekeres István és Deák Zsigmond írja és szerkeszti.

Múlt és jövő összekapcsolódását jelzi, hogy mindemellett a szövetség új centenáriumi arculatot és logót kap – ezzel összes tagszervezetének és támogató partnerének egyaránt emlékezetessé tenné a jubileumot.