Cikk keresés:    

„Erősödött a magyar edzőközösség”

2022. 11. 07., írta: Krasznai Bence, fotót készítette: Internet, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

Története során először rendezett négyes szintű edzőképzést a Nemzetközi Birkózószövetség (UWW), és a szervezet úgy döntött, hogy a legalkalmasabb helyszín az eseményre a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia (KIMBA). A nevelőműhely két edzőjével, a kötöttfogású U17-es válogatottat irányító, Cifferszky Ákossal, valamint az U17-es lányválogatott edzőjével, Ligeti Richárddal beszélgettünk a tapasztalataikról.

„A Magyar Birkózók Szövetsége (MBSZ) ügyvezető alelnöke, a KIMBA operatív igazgatója, Bacsa Péter sikeres megbeszélést folytatott az UWW oktatási igazgatójával, Zach Errett-tel a Belgrádban nemrégiben rendezett felnőtt-világbajnokságon. Ott merült fel a negyedik szintű edzőképzés lehetősége, s az is, hogy Magyarországon rendezzék meg” – nyilatkozta az esemény előtt az MBSZ nemzetközi sportmenedzsere, Ali Csilla.

A szerdától szombatig tartó edzőképzőn tíz külföldi és huszonöt magyar szakember vett részt, a szövetségi kapitányok, a KIMBA összes mestere, valamint több válogatott edző. Rendhagyó módon ezúttal a bírók is lehetőséget kaptak arra, hogy képezzék magukat, tizenhat magyar szakember tanulhatott három napon át.

Összesen nyolc előadóval találkozhattak a meghívottak, köztük három doktorral és egy professzorral. Az oktatók között két amerikai, egy-egy örmény, szerb, iráni, horvát, török és francia szakember volt.

„Délelőttönként az elmélettel, míg délutánonként a gyakorlattal foglalkoztunk – kezdi élménybeszámolóját Cifferszky Ákos, a KIMBA kötöttfogású szakágvezetője, az U17-es kötöttfogású válogatott vezetőedzője. – Utóbbit a világ- és Európa-bajnok, olimpiai ezüstérmes örmény Arszen Dzsulfalakjan tartotta, állásból és lenti helyzetből egyaránt végeztünk gyakorlatokat. Interaktívan zajlott a képzés, arra is kíváncsiak voltak, hogy mi miként oktatunk. Felhívták a figyelmet a csapatmunka fontosságára, hangsúlyozták, hogy Magyarországon a KIMBA kiváló garanciát ad erre, szóval tulajdonképpen megdicsértek minket, a rendszerünket, s megerősítést kaptunk arról, hogy jó irányba haladunk. A rengeteg edzéselmélet és problémamegoldó-technikák mellett arról is esett szó, hogy mi, edzők miként segíthetjük a kötöttfogást a látványosabbá válásban. Azt hiszem, mindenkiben gondolatébresztő volt az a fajta szemlélet, amelyet próbáltak átadni nekünk, sokat foglalkoztunk a saját motivációnk fenntartásával, amely természetesen óriási hatással van a sportolókra is.”

Az U17-es leányválogatott vezetőedzője, a KIMBA edzője, Ligeti Richárd is rengeteget tanult: „Lényegében minden olyan témát érintettünk, amelyre a birkózóedzőnek szüksége van. Többek között az alul- és a túlterheltséggel, a korosztálytól, nemtől és szakágaktól eltérő erő-állóképesség-fejlesztéssel, valamint az edzői kommunikációval is foglalkoztunk. Rendkívül profik voltak az előadók, számos nagyon hasznos kimutatást és statisztikát tártak elénk, és persze rengeteg videót elemeztünk. Igyekeztek fejleszteni a gondolkodásmódunkat, tágítani a szakmáról alkotott képünket. Nekünk, szabadfogásúaknak amerikai és francia mester tartotta az oktatást, előbbi, az edzőképző teljes programját is megszervező Zach Errett például arra ösztönzött bennünket, hogy ne csak külön-külön oktassuk a fogásokat, hanem különböző, szerteágazó fogáskombinációkra tanítsuk őket, hogy helyzetenként legyen A-, B-, C- vagy akár D-terve is a birkózóknak. Nem győzték hangsúlyozni, hogy ha csapatszinten, a teljes magyar birkózótársadalom összefog, akkor sokkal többre vagyunk hivatottak. Egyébként egymástól is tanulhattunk a szőnyegen, mindenki próbált átadni valamit a másiknak, ez is nagyon tetszett, tényleg igazi egységként működtünk. Nem csak a személyiségünket fejlesztette a program, hanem a magyar edzői közösséget is erősítette, és ez nagyon szuper volt.”

A szombati záró nap meglehetősen vicces pillanatokat is tartogatott, amelyet Cifferszeky és Ligeti egyaránt nagyon élvezett: „Közös képzésen vettünk részt a bírókkal, mélyebb betekintést nyerhettünk az ő munkájukba – így Cifferszky. – Több helyzetet is elemeztünk arról, hogy érdekes esetekben miért adnak ennyi vagy annyi pontot. Ezáltal nekünk is könnyebb eldöntenünk, hogy mikor érdemes challenge-et kérnünk. A végén közös gyakorlati rész következett, mi bíráskodtunk, a bírók pedig beültek az edzői székbe. Fantasztikus élmény volt.”

A program szigorú teszttel zárult, amelyet az összes magyar szakember abszolvált. 

Az eseményt a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) nagy mértékben támogatta, a KIMBA, az MBSZ és az UWW szoros együttműködése nélkül azonban nem valósulhatott volna meg.

Az edzőképzésen résztvevők: Lőrincz Tamás, Lőrincz Viktor, Bácsi Péter, Fodor Zoltán, Kliment László, Szabó Martin, Szabó Patrik, Cifferszky Ákos, Pohorilyák István, Kozák István, Madarasi Gábor, Németh Iván, Ligeti Richárd, Huszjak Irina, Sleisz Gabriella, Martin Gábor, Ritter Árpád, Gulveszkij Konsztantin, Bánkuti Zsolt, Tóth Gábor, Sükösd Attila, Farkas Gábor, Bábszky Gergely, Gulyás István, Báló Petar (szerbiai), Frisz Krisztián (szerbiai), Soós Tamás (szlovákiai), Meton Krisztián (szlovákiai), Jure Kuhar (szlovén), Fazakas Csaba (romániai), Vlad Mareia (román), Makszim Molonov (észt).

A bírói képzésen résztvevők: Szántóné Csánó Zsófia, Lukács Imre, Szarka Imre, Bárány Tamás, Dr. Kiss József, Rein Péter, Sipos Zsolt, Szilágyi György, Túri Péter, Vajda Szebasztián, Jámbor Kristóf, Lakatos Tamás, Mazula Erik, Réczi Bianka, Seregi Balázs, Szenczi Richárd, Karda Szilárd (romániai).