Cikk keresés:    

Kiemelt UWW-programba került két női bírónk

2022. 05. 21., írta: Krasznai Bence, fotót készítette: Internet, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

A Nemzetközi Birkózószövetség (UWW) az olimpiai mozgalom eszméjéhez hűen egyre nagyobb hangsúlyt fektet a nemek közötti egyenlőségre. Ennek következő lépcsőfokaként az újabb cél az, hogy a 2024-es párizsi játékokon a korábbiakhoz képest több női bíró tevékenykedjen. Az UWW mintegy 25 nemzetközi bírónőt felkarolt, és a törökországi Antalyában egyhetes, versennyel egybekötött továbbképzést tartott nekik, így két magyar szakembernek, Sleisz Gabriellának és Szántóné Csánó Zsófiának is.

  • „Körülbelül egy hónapja tudtam meg, hogy bekerültünk a programba, amelynek az a célja, hogy felkarolja és támogassa a női bírókat. Az UWW felmérte, ki, hol tart jelenleg szakmailag. Ahhoz, hogy szóba jöhessen az olimpia, előbb szintet kell lépnünk, hiszen Zsófival nemzetközi másodosztályú bírók vagyunk” – magyarázza Sleisz Gabriella.

Szántóné Csánó Zsófia így emlékszik vissza a történtekre:

  • „Múlt szerda hajnalban értünk oda, és reggel már kezdtünk is. Az első két nap intenzív kurzuson vettünk részt, amely során a szabályok mellett szituációs elemzéssel és mentális felkészüléssel egyaránt foglalkoztunk. Utóbbival amiatt, mert több olyan ország van, amelyikben a női bírókat kicsit a háttérbe szorítják, szerencsére Magyarország nem ilyen. De egész Afrikában például összesen öt női bíró van. Sokat tanultunk, rengeteg tapasztalatot szereztünk, ráadásul a közeg is nagyon szuper volt, az UWW három delegáltja mindenre odafigyelt.”

A programot háromnapos U17-es nemzetközi verseny zárta, Antalyában, a Victory-kupa elnevezésű viadalon a kötött- és szabadfogású, valamint a női birkózók egyaránt összemérték a tudásukat egymással. 

  • „Nagyon kemény verseny volt, és szinte csak női bírók fújták a sípot. Számos kiélezett szituációval találkoztunk, így különösen hasznos tapasztalatokat szereztünk” – mondta Csánó Zsófia.

Sleisz Gabriella arról adott tájékoztatást, hogy a program augusztusban, Birminghamben, a nagy múltú Nemzetközösségi Játékokon folytatódik, amelyre az antalyai csoportból is delegálnak bírókat.