Cikk keresés:    

Nincs ifjúsági olimpia birkózás nélkül! – már Dakarra figyelünk

2020. 01. 12., írta: Deák Horváth Péter, fotót készítette: Internet, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

Ha azt mondjuk, Dakar, akkor először nyilván a legendás Párizs -Dakar rali juthat eszünkbe. Persze, Szenegál fővárosa, és az afrikai, sivatagi száguldás némileg átalakult az elmúlt évek során, de most újra beszélünk Dakarról, még pedig a 2022-es ifjúsági ötkarikás játékok kapcsán. A fiatalok olimpiájának birkózó programját decemberben fogadta el a sportág vezérkara az isztambuli, végrehajtó bizottsági ülésen. Jelen volt a tanácskozáson Bacsa Péter, az UWW tagja, a Magyar Birkózó Szövetség ügyvezető alelnöke is, aki hozzáfűzte véleményét a birkózással kapcsolatos döntéssorozathoz, amely tartalmazza az újítás elemeit, többek között a strandbirkózás felé széles nyitást, és a nemek közötti egyenlőségre való törekvést.

Kezdjük azzal, hogy Nenad Lalovics, a nemzetközi szövetség elnöke fontos körlevelet küldött a nemzeti szövetségeknek a 2019-es esztendő végén, afféle karácsonyi csomagként.  A NOB elfogadta a 2022-es ifjúsági olimpia végleges programját, és ezek szerint a birkózás szabadfogásban és strandbirkózásban lesz jelen Dakarban, ahol mind a fiúk, mind a lányok szőnyegre, illetve homokra lépnek. A megszerezhető kvóták száma 70 hellyel bővült, tehát 110 versenyző helyett 180 ifjú birkózó méri össze tudását.

Az UWW döntésének kapcsán felmerülhet az aggodalmaskodó kérdés, hogy vajon akkor mi lesz a kötöttfogással?  Az végrehajtó bizottság, és maga az elnök oszlatja el az ebbéli aggályokat. Idézet a levélből:

„..az ifjúsági olimpiai játékok programja semmilyen szinten nincs befolyással a 2024- es párizsi,  vagy a további  olimpiák programjára. Példával illusztrálva, a 2022-es ifjúsági olimpián a kosárlabdát tekintve csak a 3x3-as változat szerepel a műsoron. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a következő olimpiai játékokon ne kerülne sor a hagyományos kosárlabda tornára…

Javaslatunk meghozatalában csupán a soron következő ifjúsági olimpia helyszínének földrajzi elhelyezkedése, és ezzel együtt a helyi szurkolók elérése - amely szintén fontos tényező a NOB számára - játszott szerepet. Közismert tény, hogy Szenegál a birkózást tekintve a szabadfogást részesíti előnyben, ugyanakkor az afrikai népi birkózás is nagy népszerűségnek örvend. Arról is döntés született, hogy a soron következő ifjúsági olimpiai játékokon a szakágak váltakozni fognak, így lehetőség adódik minden birkózó szakág, illetve stílus jelenlétére.”

A 2018-as, Buenos Aires-ben megrendezett ifjúsági olimpián a férfi kvóták számát jelentősen csökkenteni kellett a női birkózók javára, hogy eleget tegyenek a nemek közötti egyenlőség megteremtésének, amely a NOB határozott szándéka. A játékokon a birkózás lesz jelen a legtöbb versenyzővel a küzdősportok között!

Amint érzékelhető, ismét hangsúllyal vetődött fel a strandbirkózás fontossága, amelyet Bacsa Péter is megerősít. A magyar sportdiplomata ott volt a fentebb említett isztambuli vb-ülésen, de ettől függetlenül is „testközelből” figyeli a folyamatokat: 

  • Lalovics elnök úr jó érzékkel és bölcs előrelátással próbálja a birkózás ismét fényesen ragyogó csillagát az olimpiai mozgalom égboltján továbbra is magasan tartani, és elkerülni azt a katasztrófát, amelyet  az előző vezetés okozott 2013-ban – jegyezte meg az UWW döntéshozó testületének tagja, majd  hozzátette: - Tudom, hogy a sportágban dolgozók nagy része konzervatívan próbálja óvni a sportágat, elzárkózva picit az újításoktól, de tudomásul kell venni, hogy az innováció és a média, valamint a fiatalok felé nyitás nélkül bármely sportág olimpiai jelenléte veszélybe kerülhet.

Bacsa Péter arra is felhívta a figyelmet, hogy a szőnyeg mellett ugyanúgy számoljunk a homokkal, magyarán a „mezítlábas”, vagyis a strandbirkózás előretörésével:

  • A nemek közti egyenlőség jegyében – és ez immár nem ajánlás, hanem határozott elvárás 2024-ben minden sportág számára -, hogy ugyanannyi nő és férfi küzdjön Párizsban az aranyakért. Ennek egyik lehetséges formája a női strandbirkózás, amelynek jó esélye van felkerülni az olimpia programjára. Ezt próbálják majd ki a következő ifjúsági olimpián 2022-ben. Természetesen ez nem jelenti a számunkra oly fontos kötöttfogás háttérbe szorulását, hiszen 2026-ban a szabadfogást a kötöttfogás fogja váltani, akár mindkét fogásnemben (szintén az újítás jegyében). Összefoglalva tehát: a pletykák ellenére a kötöttfogás egyáltalán nincsen veszélyben az olimpiai programban, de a nemek közti egyenlő létszám megoldására egyéb női szakágak kipróbálása is műsoron szerepel…