Cikk keresés:    

Bemutatták a Kozma István Akadémiát

2020. 09. 29., írta: Krasznai Bence, fotót készítette: RT, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

Újabb mérföldkőhöz érkezett a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia (KIMBA) nem túl hosszú, de nagy jövő előtt álló története: ezúttal a csepelieknek és a sajtónak mutatták be a nemzetközi szintű sportkomplexumot.

Szeptember 18-án a Magyar Birkózószövetség (MBSZ) 2020-as évi rendes közgyűlését a KIMBA-ban tartotta, egy nappal később pedig ugyanitt rendezték a felnőtt országos bajnokságot. A sportág hazai fellegvárát ezúttal a helyi, csepeli nagyközönség és a sajtó munkatársai előtt is bemutatták, ráadásul nem akármilyen programot követően: a még élő ötkarikás aranyérmes birkózók aláírták az olimpiai bajnokok lelátóján található plakátjukat, így Varga János (1968, Mexikóváros), Hegedüs Csaba (1972, München), Növényi Norbert (1980, Moszkva), Sike András (1988, Szöul), Farkas Péter (1992, Barcelona), Repka Attila (1992, Barcelona) és Majoros István (2004, Athén) is részt vett az eseményen. A legendákból álló társaságból csak Kocsis Ferenc (1980, Moszkva) hiányzott, aki otthoni karanténban van – nem fertőződött meg a koronavírussal, csupán kontaktszemély lévén kényszerül erre.

Németh Szilárd, az akadémia alapítója, az MBSZ elnöke megnyitó beszédében emlékeztetett rá, hogy a járványhelyzet okozta, szigorú egészségvédelmi intézkedések miatt nem tarthattak avatóünnepséget.

 

Csodálatos ez az épület és nagyszerű gondolat áll mögötte, hiszen itt felnőve válhatnak példaképpé azok a magyar birkózók, akik egyszer az egész országot képviselhetik a világversenyeken. Olyan érték ez az akadémia, amely a jövőben hozzátartozik Csepel nevezetességeihez” – fogalmazott a sportvezető, aki mintaközpontnak nevezte a létesítményt, amely a kormány támogatásával, az önkormányzat és a szövetség összefogásával épülhetett meg.

Az akadémia nagykövete, egyben szakmai tanácsadója, Hegedüs Csaba is üdvözölte a jelen lévőket, emellett hangot adott a nevelőműhelyt érintő, meglehetősen pozitív reményeinek. „A magyar birkózósport szakmaiságával olimpiai és világbajnokokat fogunk itt nevelni” – mondta Hegedüs.

Az akadémia alapítványa részéről Süle László prezentálta a KIMBA nemzetközi szintű adottságait: a hat szőnyeg kapacitású főcsarnokban tartották a rendezvényt, amely csupán egy szint a három közül. A felső emeleten található a már említett olimpiai bajnokok lelátója, a 2018-as budapesti világbajnokság emlékterme, a tárgyaló és az irodák. Ami a földszintet illeti: még egy három szőnyeges helyiség található az erősítőterem, a két szauna, az öltözők, valamint a kápolna mellett.

A szélesebb csepeli közvélemény is meggyőződhetett a program komolyságáról és nagyságáról. Bízunk abban, hogy a helyiek is pozitívan állnak hozzá, és reméljük, méltán lehet Csepel büszkesége a KIMBA. Persze tudjuk, ez elsősorban a sportot, a birkózást szolgálja, de másodsorban a helyi lakosokat is azzal, különböző rendezvényeknek ad otthont” – nyilatkozta az MBSZ ügyvezető alelnöke, a nevelőműhely szakmai felelőse, Bacsa Péter. Az eseményen az állami sportvezetést Sárfalvi Péter helyettes államtitkár képviselte, s megjelentek az olimpiai bajnokok mellett a jelen csillagai, a válogatott keret tagjai is.