Cikk keresés:    

A kötöttfogású válogatott szépen fejlődik – Maróthy

2023. 05. 25., írta: Krasznai Bence, fotót készítette: Internet, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

Április végén töltötte be életének 80. évét Maróthy István mesteredző, a Magyar Birkózók Szövetsége (MBSZ) korábbi szakmai alelnöke. Vele beszélgettünk a születésnapjáról, a nyugdíjas éveiről, valamint arról, hogy mit remél válogatottunktól a jövő évi párizsi olimpián.

A szövetség a múlt pénteken rendezett 2023-as évi rendes közgyűlésén köszöntötte fel Maróthy Istvánt 80. születésnapja alkalmából. De nem csak ezen az eseményen ünnepelhetett, elmesélte, hogy az alkalomból mások mellett az olimpiai, világ- és Európa-bajnok Lőrincz Tamással, öccsével, az olimpiai és világbajnoki ezüstérmes, Eb-győztes Lőrincz Viktorral, valamint az MBSZ szakmai igazgatójával, a kétszeres vb- és Eb-aranyérmes Bácsi Péterrel töltött el remek ebédet egy grúz étteremben.

„A kötöttfogású válogatott masszőre, Hadi Gergely hívott meg, nagyon kellemes ebédet töltöttünk együtt. A Lőrincz testvérek és Bácsi Péter pályafutását a szövetség szakmai alelnökeként kísérhettem végig, számos szép emléket idéztünk fel együtt” – meséli Maróthy István.

Szabadfogású birkózóként egyéniben háromszor nyert országos bajnokságot, ugyanezt csapatban a Budapesti Honvéd SE-vel tíz alkalommal tette meg. Az 1969-es szófiai Európa-bajnokságon a negyedik helyen zárt a 90 kilogrammosok között. 1974-ben a Csepel SC-ben kezdett edzősködni, 1975-től a birkózószakosztály vezetőedzője lett, ezt a beosztást 2000-ig látta el, s ez idő alatt ugyancsak tíz országos csapatbajnoki aranyérmet szereztek tanítványai. 

Többek között Bacsa Péternek, Balla Józsefnek, Berzicza Tamásnak, Bíró Lászlónak, Gulyás Istvánnak, Kovács Istvánnak és Ritter Árpádnak is szövetségi kapitánya, edzője volt. 1985-ben mesteredzői címmel ismerték el munkásságát. 1998 és 2013 között az Magyar Birkózó Szöveteség szakmai alelnökeként tevékenykedett, azóta a nyugdíjas éveit élvezi.

„Hál” Istennek jó egészségnek örvendek. Heti három-négy alkalommal járok úszni és vízi tornázni, nagyon szeretem. A birkózást folyamatosan követem, amikor hazai világversenyt rendezünk, mindig ott vagyok. Úgy veszem észre, hogy a kötöttfogású válogatottunk nagyon szépen fejlődik, annak ellenére is remek eredményeket ér el, hogy generációváltáson esett át. Szabadfogásban nem látom ugyanezt, igaz, nekünk is vannak honosított orosz versenyzőink, akik remekül teljesítenek, de ők nem tudják megmutatni, hogy milyen a magyar szabadfogás. Persze, világtendenciát követünk, ám abban bízom, hogy hamarosan egyre több magyar birkózó veszi fel a lépést a nemzetközi mezőnnyel.” 

A párizsi olimpiai kvalifikációs időszak a szeptemberi világbajnoksággal elkezdődik, Maróthy István megosztotta velünk, mit remél sportolóinktól az ötkarikás játékokon: „Négy-öt kvótát egészen biztosan szerzünk, és arra is mernék fogadni, hogy lesz érmesünk a francia fővárosban. Nagyon ügyesek a Lévai testvérek, továbbá kíváncsi vagyok arra, hogy nyolcvanhét kilóban a világbajnoki bronzérmes Losonczi Dávid vagy az Európa-bajnok Takács István szerzi-e meg a válogatottságot. Bármelyikük lesz ott Párizsban, éremesélyesként lép szőnyegre. Egy biztos, én nagyon szurkolok a teljes csapatnak!” – zárta Maróthy István.