Cikk keresés:    

Államtitkári látogatás a vb-csapatnál

2023. 09. 12., írta: Deák Zsigmond, fotót készítette: RT, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

A szombaton kezdődő belgrádi világbajnokság előtt kedden sajtónyilvános edzést tartott a magyar kötöttfogású birkózóválogatott a tatai táborban, a másik két, jelenleg Dunavarsányban készülő szakágat Bánkuti Zsolt szabadfogású szövetségi kapitány, valamint a nőktől az Eb-5., U23-as Eb-bronzérmes Szabados Noémi és Martin Gábor szövetségi edző képviselte.

Az eseményt megtisztelte jelenlétével Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár, aki az edzés előtt néhány biztató szót váltott a versenyzőkkel. A sportvezető az olimpiai kvalifikációs világbajnokságok előtt látogatja meg az egyes fontos sportágak képviselőit, ezt tette most is. „Kiváló a szakmai kapcsolatunk a birkózószövetséggel, a sportág pedig sikereinek köszönhetően kiemelt kategóriában szerepel az új sporttámogatási rendszerben. Remélem, hogy a mieink minél több kvótát hoznak el Belgrádból, szándékom szerint jómagam is ott leszek és szorítok értük” – fogalmazott Schmidt Ádám, akinek amolyan meglepetés-ajándékként az Eb-győztes Fritsch Róbert csapatkapitányi minőségében a válogatott vadonatúj szerelését adta át.

A médiaeseményen részt vett többek mellett Bácsi Péter, a Magyar Birkózók Szövetsége (MBSZ) szakmai igazgatója és Pécsi István, a tatai edzőtábor igazgatója, a tréninget Módos Péter szövetségi kapitány és Lőrincz Viktor edző vezette. A magyarokon kívül chilei, hondurasi, perui, egyiptomi és algáriai birkózók izzadtak a szőnyegen, s bár Módos elmondása szerint már a finomhangolás és a mentális felkészítés került a fókuszba, ehhez képest enyhén szólva pörögtek az események és a feladatok. A szakvezető beszélt a válogatás egyik legnehezebb részéről is, hiszen az idei 87 kilós Európa-bajnok, Takács István alulmaradt a tavalyi vb-bronzérmes Losonczi Dáviddal szemben, s itthon marad. „Az egyik szemünk sír, a másik nevet, mert két olyan versenyzőnk van itthon, akik a világ élvonalába tartoznak, ezt folyamatosan minden nemzetközi versenyen bizonyítják, és világversenyen is voltak már dobogósok. A kettejük közötti rivalizálás a jövőben is olyan színvonalat fog fenntartani, hogy bármelyikük is lesz a válogatott, az komoly esélyekkel fog utazni az adott világversenyre” – fogalmazott Módos Péter. Segítője, Lőrincz Viktor ehhez hozzátette, a nevezések alapján lesz olyan olimpiai súlycsoport, amelyben annyian neveztek, hogy akár hét-nyolc mérkőzést kell vívni az ötkarikás kvótáért, amely emberpróbáló feladat, de szerinte a mieink készen állnak rá.

Bánkuti Zsolt úgy véli, a magyar színeket képviselő szabadfogásúak jó formában vannak, s felhívta a figyelmet az indulási lehetőségüket függetlenként visszakapó orosz klasszisokra, akikkel, mivel friss világranglistás pont híján nem kiemeltek, hamar össze lehet futni. Martin Gábor a hölgyek kapcsán beszámolt sérülésekről is (az idei U23-as Eb-győztes Szél Anna például kidőlt), de az a meglátása, hogy a mieink felkészülten vágnak neki a vb-nek. A tatai sajtónyilvános edzés személyes interjúkkal és hivatalos fotózással, jó hangulatban zárult, utóbbi reményeink szerint jövő vasárnapig, a vb végéig kitart. A belgrádi megméretést szeptember 16-án, szombaton a szabadfogásúak kezdik, őket a nők, majd a kötöttfogásúak követik. A szakáganként hat, tehát 18 olimpiai súlycsoportban öt-öt, összesen 90 párizsi kvóta talál gazdára.