Cikk keresés:    

Átadták a Vajdasági Birkózóakadémiát

2021. 07. 22., írta: Krasznai Bence, fotót készítette: KB, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

A Kozma István Magyar Birkózó Akadémia (KIMBA) teljes akadémia programjához hasonlóan a Vajdasági Birkózóakadémián (VBA) is szeptember 1-én rajtolhat a képzés, ám ehhez előbb át kellett adni a már elkészült, gyönyörű magyarkanizsai létesítményt – erre a nívós eseményre került sor csütörtök délután 17 órától.

Az ünnepség a szerb, majd a magyar himnusszal kezdődött, ami után a házigazda köszöntötte Németh Szilárdot, a Magyar Birkózószövetség (MBSZ) elnökét, Zseljko Trajkovicsot, a Szerb Birkózószövetség elnökét, Pintér Attilát,Magyarország belgrádi nagykövetét, Csallóközi Esztert, Magyarország szabadkai főkonzulját, Pásztor Istvánt, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökét, Hajnal Jenőt, a Magyar Nemzeti Tanács elnökét, Bálint Zoltánt, a VBA főigazgatóját, a Tartományi Kormány képviseletében Binder Arankát, olimpiai bronzérmes sportlövőt, Bacsa Pétert, a Magyar Birkózószövetség ügyvezető alelnökét és a KIMBA szakmai felelősét, Süle Lászlót, a Vajdasági Birkózóakadémia Alapítvány igazgatóbizottságának elnökét és a KIMBA kurátorát, az olimpiai, világ-, és Európa-bajnok birkózót, Hegedüs Csabát, a Szerb Sportszövetség elnökét, az olimpiai és világbajnok Davor Stefaneket, a világ- és Európa-bajnokot, Damjanovics Szretent, a világbajnok Nemes Viktort, az Eb-aranyérmes Frísz Krisztiánt, Bácsi Pétert, kétszeres világbajnokot, az MBSZ és a KIMBA szakmai igazgatóját, Kiss Balázs világbajnokot, Kovács Istvánszabadfogású világbajnokot, Deák Bárdos Mihály Európa-bajnokot és Bánkuti Zsolt szabadfogású Európa-bajnokot.

Varga Anna törökkanizsai balladát énekelt, majd az Alice in WonderBand felejthetetlen előadását láthatták a jelenlevők, és mint kiderült, a Streamlet Művészeti Egyesület is remek produkcióval készült.

Davor Stefanek és Nemes Máté rövid köszöntőjét követően Németh Szilárd mondott beszédet:

  • „A szerb-magyar összefogás ma is megvívná a nándorfehérvári csatát, amely 565 évvel ezelőtt, épp július huszonkettedikén ért véget. 2017-ben megfogalmaztuk az egy szőnyegen, egy nyelven filozófiát, amely a határokon átívelő magyar összefogást jelképezi. Ennek a csodálatos létesítménynek két évvel ezelőtt tettük le az alapkövet itt, Magyarkanizsán – akkor olyan komplexumot szerettünk volna megépíteni, amely méltó körülményeket nyújt a vajdasági birkózóknak. Mindez nem valósulhatott volna meg a magyar kormány egymilliárd kétszázmillió forintos támogatása nélkül, amelyet ezúton is köszönök. Ne feledjük, a Vajdaságban nyolc-tíz birkózóegyesületben nagyjából háromszáz sportoló nevelkedik, akiknek nagy szükségük volt erre a csarnokra.”

Az MBSZ elnöke külön háláját fejezete ki Orbán Viktor miniszterelnöknek, akinek felolvasta a személyesen, az erre az eseményre írt levelét.

Az épület megszentelése előtt Zseljko Trajkovics és Pásztor István is beszédet mondott, majd Varga Anna előadásában szólt a Szent Jánosnak szép kegyes áldása című délvidéki házszentelő éneke.

Németh Szilárd, Zseljko Trajkovics, Pásztor István, Süle László és Bálint Zoltán közösen átvágta a szalagot, így már csak az maradt hátra, hogy együtt megtekintsék az épületet.

A VBA-ról tudni kell, hogy a vajdasági birkózóegyesületekben nevelkedő, tehetséges 14 és 20 év közötti versenyzőknek nemzetközi szintű edzési feltételeket, szakmai munkát és tanulási lehetőséget nyújt. Szabadfogású program nem indul, lévén, hogy a Vajdaságban legfőképpen a kötöttfogásnak van nagy hagyománya: összesen 30-32 ifjú csatlakozhat – 20-24 kötöttfogású és 8-10 leány birkózó.

A 2900 négyzetméteres, minden sportolói igényt kielégítő csarnok mellett kollégium egyaránt létesül, amely 15 háromágyas, fürdőszobás szobát, valamint egy, három helyiségből álló saját fürdőszobás apartmant foglal magában.