Cikk keresés:    

Bácsi: Ha jövőre is ugyanilyen jól szerepelnénk…

2022. 09. 20., írta: Krasznai Bence, fotót készítette: Internet, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

A magyar csapat egy ezüstéremmel és három bronzéremmel, valamint két ötödik hellyel tért haza a Belgrádban vasárnap véget ért birkózó-világbajnokságról. A Magyar Birkózók Szövetsége (MBSZ) szakmai igazgatójával, Bácsi Péterrel beszélgettünk a történtekről.

A generációváltáson átesett kötöttfogású válogatott Lévai Zoltán, Lévai TamásLosonczi Dávid, valamint Kecskeméti Krisztián (60 kg) révén egy ezüst- és két bronzérmet, valamint egy ötödik helyet szerzett. Elégedettek lehetünk a fiúkkal?

  • Sohase legyen ennél rosszabb világbajnokságunk! Persze hiányérzet nélkül, azt hiszem, nem is lehet befejezni világversenyt. Ott van például Lévai Zoltán, akinek kitalálni sem lehetett volna a mostaninál nehezebb sorsolást. Öt kemény meccset megnyerve menetelt a döntőig, amelyben az olimpiai ezüstérmes kirgiz Akzsol Mahmudovtól kapott ki, akit másfél hónapja még simán megvert. De említhetném például Európa-bajnokunkat, Fritsch Róbertet, vb-ezüstérmesünket, Szőke Alexet vagy épp az Eb-második Váncza Istvánt, nekik ezúttal nem jött ki a lépés.

Losonczi Dávid élete első felnőtt-világversenyén üde színfoltja volt a válogatottnak, fantasztikusan birkózott.

  • A szerbiai színekben versenyző későbbi győztestől, Zurabi Datunasvilitől kapott ki, hajszállal volt jobb nála. Mindig nehéz olyan sportoló ellen küzdeni, aki hazai szőnyegen birkózik, különösen akkor, ha világ- és Európa-bajnokról van szó. Az elődöntő most nem jött össze neki, talán majd legközelebb. Örvendetes viszont, hogy a bronzérmet simán megnyerte. Lévai Tamás előtt is le a kalappal, ő szintén kihozta a maximumot ebből a versenyből.

Mit szól a szabadfogásúak eredményéhez, Muszukajev Iszmail bronzérméhez és Bajcajev Vlagyiszlav ötödik helyéhez?

  • A hatvanöt kilós iráni versenyző mindenkit meglepett, mindössze húszévesen verte meg a teljes mezőnyt úgy, hogy gyakorlatilag senkinek sem volt esélye ellene. Muszukajev teljesítménye dicsérendő, összességében jól birkózott. Bajcajev esetében tizenöt másodpercen múlt a harmadik hely, taktikai hibát követett el, emiatt kapott ki, s ez nemcsak őt, minket is hideg zuhanyként ért. Kicsi hiányérzetem van amiatt, hogy az Eb-második, 125 kilósok között induló Ligeti Dániel is közel állt a bronzmeccshez, négypontos előnyt bukott el a vigaszágon.

A hölgyek közül ezúttal senkinek nem sikerült a legjobb ötbe kerülni.

  • Már a verseny előtt tudtuk, hogy esetükben nem ez lesz minden idők legsikeresebb vébéje. Két Eb-bronzérmes sportolónk, Dollák Tamara és Nagy Bernadett sérülés miatt nem tudott szőnyegre állni, ráadásul Szekér Szimonetta és Szél Anna – szintén sérülés miatt – sem volt tökéletes állapotban. Fiatal csapatról van szó, amelynek sokat kell még dolgoznia ahhoz, hogy igazán ütőképessé váljon. Nekik az októberi, ponte­vedrai U23-as világbajnokság lehet az idei fő cél.

Nagy Bernadett helyett miért nem indult az Európa-bajnoki ezüstérmes Németh Zsanett 76 kilóban?

  • Zsani az év elején úgy döntött, hogy nem tudja vállalni a központi felkészülést, ez pedig a válogatottság egyik alapfeltétele. Egy-két eseményen találkoztunk vele, de a felkészüléséből semmit nem láttunk, emiatt nem lehetett ott Belgrádban.

Összességében elégedettek lehetünk a világbajnokságon történtekkel?

  • Négy érmet szereztünk, ennél volt már sikeresebb és kevésbé sikeres vébénk is. Ha a jövő évi olimpiai kvalifikációs világbajnokságon ugyanilyen jól szerepelünk, az azt jelentené, hogy öt kvótát szereztünk, ami e tekintetben kiemelkedő lenne az utóbbi idők kvótaszerző világbajnokságaival egybevetve, ezzel elégedettek lehetnénk.

Bácsi Péter végül kiemelte a belgrádi világbajnokságon dolgozó magyar stábot, így az egészségügyi csapatot is, amelyben dr. Molnár Szabolcs mellett további három magyar fiú kapott helyett, valamint Pál Szabolcsot, aki bíróként tevékenykedett. A szakmai igazgató megköszönte a magyar válogatott masszőrének, Hadi Gergelynek a munkáját is.

VILÁGBAJNOKSÁG, BELGRÁD

A magyarok helyezései

Kötöttfogás
60 kg:
 5. Kecskeméti Krisztián (Cegléd-KIMBA)

63 kg: 19. Torba Erik (BHSE)
67 kg: 18. Váncza István (FTC-KIMBA)
72 kg: 8. Fritsch Róbert (BHSE)
77 kg: 2. Lévai Zoltán (BHSE)
82 kg: 3. Lévai Tamás (BHSE)
87 kg: 3. Losonczi Dávid (ESMTK-KIMBA)
97 kg: 11. Szőke Alex (ESMTK-KIMBA)
130 kg: 9. Vitek Dárius (BHSE)

Női birkózás
50 kg:
 17. Szekér Szimonetta (BHSE)

53 kg: 8. Dénes Mercédesz (Érdi Spartacus)
62 kg: 9. Szél Anna (Orosházi SBK-KIMBA)
68 kg: 12. Szabados Noémi (FTC-KIMBA)

Szabadfogás
65 kg:
 3. Muszukajev Iszmail (FTC)

70 kg: 21. Antal Dániel (UTE)
79 kg: 23. Vida Csaba (Kecskeméti TE)
86 kg: 25. Püspöki Patrik (Bajai BC)
97 kg: 5. Bajcajev Vlagyiszlav (Csepel TC)
125 kg: 9. Ligeti Dániel (Haladás VSE)