Cikk keresés:    

Bánkuti: Két versenyzőnk kvalifikál Isztambulban!

2024. 05. 06., írta: Krasznai Bence, fotót készítette: Internet, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

A szabadfogású válogatott döntő többsége Oroszországban készül az isztambuli olimpiai világkvalifikációs versenyre, amelynek Bánkuti Zsolt szövetségi kapitány pozitív szemlélettel vág neki. Cikkünkben pontosan kifejti, mit remél sportolóinktól Törökországban.

Az ötszörös Európa-bajnoki érmes Ligeti Dániel (125 kg) vasárnap érkezett meg Bánkuti Zsolttal az Oszétiában fekvő Vlagyikavkazba, ide valósi Európa-bajnoki ezüst- és bronzérmesünk, Bajcajev Vlagyiszlav is.

„Az U23-as Eb-második Korcsog Milán, illetve a KIMBA ifjú növendéke, az U20-as Eb-harmadik Mizsei Zoltán is velünk dolgozik. Május kilencedikén innen utazunk Isztambulba. A hetvennégy kilós sportolónk, Kuramagomedov Murad Mahacskalában készül a dagesztáni válogatottal, míg Püspöki Patrik odahaza, Budapesten edzőtáborozik” – ad tájékoztatást a szövetségi kapitány. 

Szabadfogásban eddig egyetlen kvótásunk van, a világ- és Európa-bajnok Muszukajev Iszmail személyében. Bakuban nem jött ki a lépés senkinek, ami nagy fejtörést okozott a szövetségi kapitánynak. 

„Talán Murad birkózott a legjobban, remek állapotban volt, és akit meg lehetett verni, azt meg is verte. Ha nem az olimpiai bronzérmes, kétszeres világ- és négyszeres Európa-bajnok olasz Frank Chamizóval kerül szembe már a második körben, akkor még jobban felvette volna a fonalat. A legnehezebb, legsűrűbb súlycsoportban ő küzd, és ezúttal belefér neki is egy vereség, hiszen a harmadik helyezetteket összebirkóztatják egymással a kvótáért. Európából maradtak a legerősebb versenyzők, szerintem a többi kontinens sportolói kezelhetőek. Kiemeltként lép szőnyegre, ami kifejezetten jól jöhet, tekintve, hogy több mint negyvenen neveztek ebbe a kategóriába. Szerintem akár meg is szerezheti a kvótát. Egyébként a nyolcvanhat kiló is közel ennyire sűrű, Püspöki Patriknak nagyon kemény riválisokkal kell szembenéznie.”

Bajcajev Valgyiszlav esélyeit illetően bizakodóbb a kapitány: „Nagyon le volt törve Bakuban. Örülök, hogy eljöhettünk hozzá, és végre személyesen is láthatom, pontosan hogyan is készül. Rendkívül motivált, túltette magát a történteken, és csak a kvótaszerzésre összpontosít. Úgy vélem, hogy neki le kell győznie azokat a sportolókat, akik bennmaradtak, bele kell férnie a legjobb háromba.”

Bánkuti Zsolt Ligeti Dánielről is hasonlóképpen vélekedik: „Egy-egy rosszul sikerült viadal után ő nagyon mélyre tud kerülni, és elkezdi »temetni« magát. Na most erre nem volt sok ideje, hiszen egy hónap van a két kvalifikációs viadal között. Megbeszéltünk mindent, és ugyanazon a véleményen vagyunk: meg kell csinálni. Azerbajdzsánban szerintem kicsit jobban ráfeszült a dolgokra, mint kellett volna, éppen ezért most kicsit lazábbra vettük a tempót. Bízom benne, hogy ez eredményhez vezet. Papíron nincs verhetetlen ellenfél a mezőnyben, úgy vélem, neki is ott kell lennie a legjobb háromban.”

Bánkuti Zsolt a várakozásait illetően úgy fogalmazott: „Az elején is azt mondtam, három szabadfogású kvótánk lesz, ehhez most is tartom magam, tehát azt mondom, két versenyzőnk kvalifikál Isztambulban!”

Isztambulban három szakágban összesen 54 kvótát lehet szerezni, súlycsoportonként hármat. A versenyt május 9-én a kötöttfogásúak nyitják, őket követik pénteken a hölgyek, majd szombaton a szabadfogásúak. Mindhárom szakág esetében az első napon zajlanak a főtáblás meccsek, egészen az elődöntőig, tehát már ekkor kiderül, melyik az a két versenyző, aki biztosan örülhet. Másnap rendezik a vigaszági küzdelmeket, illetve a súlycsoportonkénti utolsó kvótameccset, a harmadik helyezettek között. 

OLIMPIAI VILÁGKVALIFIKÁCIÓS VERSENY, ISZTAMBUL
A magyarok programja
Május 9-10.,
 kötöttfogás. 67 kg: Váncza István (FTC), 77 kg: Lévai Zoltán (BHSE), 97 kg: Szőke Alex (ESMTK),130 kg: Vitek Dárius (BHSE). 

Május 10-11., női birkózás. 53 kg: Orsós Sztalvira (53 kg, Csepel TC), 57 kg: Galambos Ramóna (BHSE), 62 kg: Elekes Enikő (Csepel TC-KIMBA), 68 kg: Szabados Noémi (FTC-KIMBA). 
Május 11-12., szabadfogás. 74 kg: Kuramagomedov Murad (Tatabánya), 86 kg: Püspöki Patrik (Baja), 97 kg: Bajcajev Vlagyiszlav (Csepel TC), 125 kg: Ligeti Dániel (Haladás VSE).