Cikk keresés:    

Bírói és edzői konferenciát tartottunk

2022. 01. 25., írta: Krasznai Bence, fotót készítette: RT, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

Pénteken edzői, szombaton pedig bírói konferenciát rendezett a Magyar Birkózók Szövetsége (MBSZ) Budapesten, a Prémium Apartmanházban – mindkét eseményen számos fontos témát érintett a program.

Pénteken az MBSZ ügyvezető alelnöke, Bacsa Péter köszöntötte a mestereket, majd a szót átadta Bácsi Péter szakmai igazgatónak, aki az idei nemzetközi versenyekre való felkészülési menetrendet, tervet ismertette. Az orvosi, prevenciós és antidopping-bizottság elnöke, Kőrösi Éva a sporttáplálkozás fontosságára hívta fel a figyelmet, s hasznos tanácsokkal látta el az edzőket. Dr. Bakanek György, a birkózó-válogatottak keretorvosa tájékoztatót adott a koronavírus szövődményeiről, s kifejtette a fertőzés versenysportra gyakorolt hatását. A Magyar Antidopping Csoport (MACS) vezetője, dr. Tiszeker Ágnes a Magyarországon folytatott doppingellenes küzdelemről tartott húszperces előadást.

Délután az MBSZ jogi, átigazolási és fegyelmi bizottságának elnöke, dr. Loványi Róbert, valamint tagja, Kálmán Tibor tájékoztatót tartott a szövetség kiemelt sportágfejlesztési programjának tavalyi tapasztalatairól, továbbá beszámolt az idei év feladatairól, valamint az átigazolási szabályzat változásáról. Halla Szilárd értékes gondolatokat osztott meg arról, miként fejleszthetők még hatékonyabban a birkózók erőnléti képességei. Csikós Gergely az új sportnyilvántartó rendszerrel, az úgynevezett Trackateam szoftverrel ismertette meg az edzőket, és beszélt az MBSZ adatbankjának fejlesztési folyamatáról – utóbbi rendszerrel kapcsolatban Fék Szabolcs és Simita Zsolt bővebb tájékoztatást adott, továbbá kifejtette az idei versenyeken várható, a nevezéssel és a rendezéssel kapcsolatos változásokat. A szabályokról és a szabályváltozásokról a bíróbizottság elnöke, Pál Szabolcs, valamint a tagja, Rögler Gábor tartott előadást. A napot a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia újdonsült szakmaiigazgatója, Lőrincz Tamás zárta, aki a nevelőműhely – amelyben tavaly szeptemberben indult a teljes akadémiai program – eddigi munkájáról és a terveiről beszélt.

Szombaton, az MBSZ főtitkára, Ancsin László, majd Bacsa Péter is köszöntötte a bírókat. A 2021-ben mutatott munkájukat Pál Szabolcs értékelte, aki az idei feladatokról is szót ejtett. Az MBSZ orvosi, prevenciós és antidopping-bizottságának tagja, dr. Molnár Szabolcs azt fejtette ki, mekkora szerepe van a bíróknak a sérülések megelőzésében a versenyeken, és ezután arról is beszélt, miként segíthetnek a bírók az orvosi beavatkozások esetében. Az nemzetközi szövetség által meghozott szabályváltozásokat Sleisz Gabriella, bíróbizottsági tag ismertette, a negatív birkózás megítéléséről és az ehhez kapcsolódó szankciókról Rögler Gábor adott tájékoztatást, Palásti Tibor pedig azt tisztázta, melyik esetekben muszáj állást fújni „saját akció” miatt, s melyikekben folytatódhat a küzdelem. 

A konferencia végén díjazták az év magyar bíróját, aki a tokiói olimpiát is megjárt, s ott remekül teljesítő Pál Szabolcs lett. Az év legjobb fiatal bírójának Vajda Szebasztiánt választották meg.