Cikk keresés:    

Egy arany-, egy ezüstérem a Thor Masters-ről

2024. 03. 03., írta: Tollár Dániel, fotót készítette: Internet, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

A vb-ezüstérmes Szőke Alex megnyerte a 97 kilogrammosok versenyét, míg Takács István ezüstérmes lett a 87 kilogrammosok között.

Húsz nemzet, köztük a teljes dán mezőny és a magyar csapat mellett ukrán, lengyel, svéd, német, finn, lett, olasz, cseh, észt, svájci, holland, amerikai, román, horvát, norvég, szerb, moldovai és litván együttes is képviseltette magát a dániai Thor Masters felnőtt kötöttfogású nemzetközi versenyen.

A hagyományos Nykobing Falsterben megrendezett viadalra Magyarország Lőrincz Viktor vezetésével három versenyzőt nevezett. A 77 kilogrammosok között az U20-as Eb-győztes Tösmagi Attila, a 87 kilogrammosoknál az Európa-bajnok Takács István, míg a 97 kilogrammosoknál a vb-ezüstérmes Szőke Alex ölthette magára a címeres mezt.

A kétnapos küzdelmek a megszokottak szerint ezúttal sem a táblás rendszer szerint zajlottak, hanem csoportokra lettek osztva a súlycsoportokban résztvevő versenyzők, ennek eredményeképpen volt olyan kategória, ahol hét mérkőzést kellett nyerni az aranyéremért.

Szőkének ehhez elég volt „csak” hat diadalra a 97 kilóban, amire sérülése után igencsak nagy szüksége volt. Az ESMTK tokiói olimpikonja akciódús birkózással menetelt egészen a dobogó tetejéig. Pénteken az U20-as Eb-ezüstérmes, vb-bronzérmes moldovai Covalit 9-0-ra, majd szombaton az U20-as Eb-bronzérmes norvég Worrent 12-0-ra, a német Klasnert 10-0-ra, a vb-ötödik litván Venckaitis-t 5-1-re, a szintén vb-ötödik német Öhlert 9-0-ra, majd a döntőben az U23-as világ- és Európa-bajnoki bronzérmes német Lazogianis-t 3-1-re múlta felül. Utóbbi riválisa ellen különösen fontos volt a győzelem, hiszen a tavaly év végi U23-as vb-n épp tőle szenvedett vereséget, amiért most végre sikerült visszavágnia Szőkének.

Hasonlóan vette az akadályokat egy súlycsoporttal lejjebb Takács is, igaz, ő a végén az utolsó lépést nem tudta már megtenni, tehát nem tudta megismételni tavalyi sikerét, kénytelen volt beérni az ezüstéremmel.

A Honvéd kontinensbajnoka a pénteki versenynapon az Eb-ötödik svájci Von Euw ellen 4-1-re, az Eb-bronzérmes német Wagner ellen pedig 5-0-ra diadalmaskodott, míg másnap a finn Shapovalov ellen 7-0-ra, az amerikai Jacobsonnal szemben 5-3-ra, a vb-bronzérmes lengyel Kulynycz ellen 5-1-re győzött, a fináléban azonban már nem bírt az Eb-győztes, vb-ezüstérmes dán Bisultanovval, kétszer is a dánt látták aktívabbnak a bírók, így 2-0-ra alul maradt Istók.

Tösmagi Attila is szerencsét próbált a legnépesebb súlycsoportban, a 28 főből álló 77 kilogrammban. Az U20-as Eb-győztes ifjú birkózó erős sorsolást kapott, és sajnos már pénteken véget ért a versenye. Az első fordulóban a kétszeres U23-as Eb-bronzérmes német Ibaev 3-1-re győzte le, majd a szerb színekben világbajnok vajdasági Nemes Viktor 5-0-nál kétvállra fektette, ezzel kiejtette a versenyből az ESMTK birkózóját.

A súlycsoportok győztesei:
60 kg: Etienne Kinsinger (német)
63 kg: Vitalie Eriomenco (moldovai)
67 kg: Morten Thoresen (norvég)
72 kg: Vilius Savickas (litván)
77 kg: Nemes Viktor (szerbiai)
82 kg: Filip Sacic (horvát)
87 kg: Turpal Bisultanov (dán)
97 kg: SZŐKE ALEX
130 kg: Mantaas Knystautas (litván)

A 2024. évi Thor Masters viadalon Kajtán Olivér nemzetközi bíróként képviselte Magyarországot.