Cikk keresés:    

Egy kvótát kell szereznünk Bakuban – Módos Péter

2024. 04. 03., írta: Krasznai Bence, fotót készítette: honved.hu, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

Pénteken a kötöttfogásúak küzdelmeivel indul Bakuban az európai olimpiai kvalifikációs verseny, amely előtt Módos Péter szövetségi kapitány pozitív várakozásokkal áll.

A 87 kilóban világbajnok Losonczi Dávid révén egy kvótával már büszkélkedhet a fogásnem, a legkisebb súlycsoportban nem indítunk versenyzőt, így Azerbajdzsánban négy honfitárunkért, az Európa-bajnoki ezüstérmes Váncza Istvánért (67 kg), a vb- és Eb-második Lévai Zoltánért (77 kg), az olimpiai ötödik, vb-második Szőke Alexért (97 kg), illetve az Eb-bronzérmes Vitek Dáriusért (130 kg) szoríthatunk. Senkinek nem lesz egyszerű a dolga, a kvótáért ugyanis döntőbe kell jutni.

Módos Péter kötöttfogású szövetségi kapitány kifejtette, tanítványai rendkívül komolyan vették a felkészülést, rengeteg erőt fordítva a pihenés és a munka tökéletes egyensúlyára.

„Mindent egyénre próbáltunk szabni, hiszen mindenkinek másban kellett előrelépnie – így Módos. – A munkát rendben elvégezték, ebben visszaigazol minket a folyamatos teljesítménydiagnosztikai mérés és a szőnyegen mutatott forma is. Azt látom, hogy amit kérünk tőlük, azt megvalósítják, nagy figyelmet fordítva minden részletre, így például az alvásra, az étkezésre és a regenerációra is. Mindezek tükrében optimistán állok az bakui verseny előtt.”

A tavaly szeptemberi, belgrádi világbajnokságon kötöttfogásban 67 kilóban három, 77 kilogrammban kettő, 97 kilóban három, míg 130 kilogrammban egy kvótát szereztek az európaiak.

„Minden súlycsoportban maradtak benn kiváló versenyzők, de a legerősebb kategóriák középen vannak, a hatvanhét és a hetvenhét kilóra gondolok. Mindig azt mondom, hogy persze, kell a jó sorsolás, de nem feltétlenül ez a legfőbb, hanem az, hogy jó formában birkózzunk. Erős, fiatal csapatunk van, innentől kezdve csak rajtuk áll vagy bukik a történet. Úgy gondolom, hogy egy kvótát kell szereznünk Bakuban, ha ennél több lesz, akkor rendkívül boldogok leszünk” – fejtette ki reményeit Módos Péter.

Európai olimpiai kvalifikációs verseny, Baku
Április 5., kötöttfogás. 67 kg: Váncza István (FTC), 77 kg: Lévai Zoltán (BHSE), 97 kg: Szőke Alex (ESMTK),130 kg: Vitek Dárius (BHSE). 
Április 6., női birkózás. 53 kg: Orsós Sztalvira (53 kg, Csepel TC), 57 kg: Bognár Erika (BHSE), 62 kg: Elekes Enikő (Csepel TC-KIMBA), 68 kg: Szabados Noémi (FTC-KIMBA), 76 kg: Nagy Bernadett (UTE).
Április 7., szabadfogás. 74 kg: Kuramagomedov Murad (Tatabánya), 86 kg: Püspöki Patrik (Baja), 97 kg: Bajcajev Vlagyiszlav (Csepel TC), 125 kg: Ligeti Dániel (Haladás VSE).