Cikk keresés:    

Előtérben az edzői életpályamodell

2022. 11. 27., írta: Krasznai Bence, fotót készítette: RT, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

Nyolcvanhárom klub mintegy 120 szakembere képviseltette magát a Magyar Birkózók Szövetsége (MBSZ) által az Kozma István Magyar Birkózó Akadémián (KIMBA) rendezett sportágfejlesztési fórumon.

Az eseményt három részre osztották, a klubok képviselőit először arra kérték, töltsék ki azt a kérdőívet (A kérdőívet ITT lehet letölteni!), amely arról szól, hogy az egyesületüket milyen mértékben sújtja a jelenleg zajló energiaválság. Bacsa Péter, az MBSZ ügyvezető alelnöke, a KIMBA operatív igazgatója ezzel kapcsolatban jelezte, hogy a szövetség úgynevezett „energiatérképet” készít annak érdekében, hogy lássák, kik küzdenek a legnagyobb problémával, s leszögezte, az MBSZ megpróbál segíteni az érintetteknek.

A fórum következő témája arról szólt, hogy a kiemelt sportágfejlesztési támogatás, tehát a KSF bevezetése óta az akkor kitűzött célok milyen mértékben valósultak meg. „Az egyik elsődleges cél, a felnőttek nemzetközi szintű eredményessége megvalósult, kötöttfogásban végrehajtottunk a sikeres generációváltást, a felszín tehát nyugodt és szép, ez az, ami megfelelő. Az edzők, a klubok és a versenyzők számának csökkenése ugyanakkor némi aggodalomra ad okot” – magyarázta Bacsa.

Az állami sportirányítás által kidolgozott és nemrég nyilvánosságra került új Nemzeti Versenysport-fejlesztési Program az összes olimpiai sportágat öt kategóriába sorolja az aktuális mellett az elkövetkező ciklusok várható eredményessége alapján, a birkózás – másik öt hazai sikersportággal, a kajak-kenuval, az úszással, a vívással, vízilabdával és a korcsolyával együtt – az első csoportba került, a legjobbak közé. Az MBSZ fő célja, hogy megőrizze előkelő pozícióját.

„Ennek érdekében levontuk az elmúlt tíz esztendő legfontosabb tanulságait, és azokat felhasználva megterveztük a következő hat évet. Nem kérdés, a legnagyobb változtatás a megfelelő edzői életpályamodell megvalósításában szükséges. Bejelentettük a Müller Ferdinánd Edzői Életútprogram, valamint az edzői licencrendszer bevezetését. Ennek keretein belül saját edzőképzést indítunk, rendszeres továbbképzést tartunk, s ösztöndíjprogramot ajánlunk a fiatal szakembereknek. Sportágunk töretlen fejlődése érdekében elengedhetetlen, hogy a mesterek előtt tisztán látható életpályamodell álljon” – így Bacsa Péter.

A program zárásaként a KIMBA módszertani központjának képviselője, Bábszky Gergely, valamint a nevelőműhely szakmai igazgatója, az olimpiai bajnok Lőrincz Tamás az új edzői programok részleteiről mesélt az érdeklődőknek. 

Bacsa Péter összességében így értékelte a sportágfejlesztési fórumot: „Örülök, hogy konstruktívan álltak hozzá a klubok. A célunk az, hogy a támogatás az eddig megszokottnál sokkal kontrollálhatóbban kerüljön az egyesületekhez. Összefogásra biztattam a jelenlévőket, fontos, hogy egymást segítve, a másik tanácsait megfontolva, s esetleg el is fogadva azokat haladjuk együtt tovább. Képeznünk kell magunkat, s pozitívan fogadnunk azokat a változtatásokat, amelyek előre viszik a munkánkat."

A KSF 2013-2022-es értékleséséről, valamint a 2023-2028-ra szóló új sportágfejlesztési irányokról szóló prezentációt ITT lehet megtekinteni!

A Müller Ferdinánd edzői életút programról, valamint az edzői licensz rendszer bevezetéséről szóló prezentációt ITT lehet megtekinteni!