Cikk keresés:    

Eltemették Varga Jánost, a Nemzet Sportolóját

2023. 01. 24., írta: Deák Zsigmond, fotót készítette: RT, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

Január 24-én délután a Farkasréti temetőben református gyászszertartás keretében, katonai tiszteletadás mellett helyezték örök nyugalomra a Nemzet Sportolóját, Varga Jánost. Az olimpiai, kétszeres világ- és kétszeres Európa-bajnok klasszis 2022. december 29-én, életének 84. évében hunyt el.

A gyászoló család tagjai, barátok, sporttársak, tanítványok, tisztelők, a magyar birkózócsalád számos képviselője, a Nemzet Sportolói, díszszázad és a sportszázad (benne napjaink több kiválóságával) kísérte utolsó útjára sportágunk legendáját. Búcsúbeszédet mondott Schmidt Ádám, a Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkára, Wladár Sándor, a Magyar Olimpiai Bizottság alelnöke, valamint Németh Szilárd a Magyar Birkózók Szövetsége elnöke. Az emlékezések kiemelték, a Budapesti Honvéd egykori versenyzője, majd edzője nemcsak eredményeivel, hanem emberi nagyságával, magatartásával is elismerést vívott ki magának. Az emlékezők mindegyik kiemelte pályafutásából azt a motívumot, amely a leginkább jelezte kitartását, elhivatottságát: 1963-ban Helsingborgban több törött bordával szerezte meg első világbajnoki aranyérmét.

Németh Szilárd nem mulasztotta el felidézni Varga János birkózásról alkotott felfogását, hiszen így fogalmazott az elhunytat megszólítva:

– Megfogadjuk, s kifüggesztjük a KIMBA csepeli csarnokában a sikereid titkáról vallott szavaidat: „Természetes, hogy állandóan támadok, hiszen én birkózni akarok, nem menekülni, maszatolni, kihúzni az időt. Védekezéssel, meneküléssel még senki sem nyert versenyt.”

A Nemzet Sportolója, nyugállományú ezredes sírjánál a koporsó leengedésekor díszsortűz dördült. Varga Jánost a Honvédelmi Minisztérium, a Magyar Honvédség, szülővárosa, Abony, valamint a Magyar Birkózók Szövetsége saját halottjának tekintette.

Isten nyugosztalja!