Cikk keresés:    

Három, de akár hat érem is reális lehet az U17-es Eb-n

2023. 06. 08., írta: Krasznai Bence, fotót készítette: UWW, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

Huszonöt fős, még a korosztályához képest is fiatal magyar csapat indul a jövő hétfőtől vasárnapig tartó tiranai U17-es birkózó Európa-bajnokságon. Az orosz-ukrán háború kitörése óta ez az első olyan világverseny, amelyen indulhatnak az orosz és fehérorosz sportolók.

„Az alapcél természetesen minden világversenyen az, hogy teljes csapattal álljunk ki. Ezúttal több olyan súlycsoport is akadt, amelyben U15-ös versenyző szerezte meg a címeres mezt, márpedig nekik a saját korosztályuk versenye az év legfőbb megméretése, különösen azért, mert itthon, Kaposváron rendezzük július hatodika és kilencedike között. Mindemellett vannak olyan kategóriáink, amelyben úgy ítéltük meg, hogy az érintett serdülő birkózó még nem elég érett az U17-es nemzetközi mezőnyhöz”– nyilatkozott a Magyar Birkózók Szövetsége (MBSZ) szakmai igazgatója, Bácsi Péter arról, miért nem indulunk teljes, 30 tagú válogatottal Albániában.

A versennyel kapcsolatban elmondta, hogy a korábbi évekhez hasonlóan ezúttal sem ideális időpontban rendezik, hiszen a tanév még nem ért véget, így a közvetlen felkészülést sem volt egyszerű hatékonyan megoldani.

A programot a kötöttfogásúak nyitják, a kilencfős magyar küldöttségben egyetlen olyan versenyző van, aki tavaly dobogóra állhatott az Európa-bajnokságon, a 48 kilogrammosok között Zsitovoz Petro az U15-ösök között nyert ezüstérmet. 

„Az ötvenegy kilós Tótok Péter kiemelkedő teljesítményt nyújtott az idén, gyakorlatilag minden versenyt megnyert, amelyen elindult, s nem akármilyeneket, többek között Iránban rendezett nemzetközi viadalon is diadalmaskodott. Rajta kívül is vannak olyan sportolóink, akik esélyesek az éremszerzésre, Czuczor Dominikért kicsit aggódom, mert megsérült a válla, de bízunk abban, hogy az Eb-rajtig kipiheni, és harcra kész állapotban birkózhat. Azt várom a srácoktól, amit a teljes csapattól: birkózzák ki magukat, nyújtsák a lehető legtöbbet, és meglátjuk, ez mire elég” – fogalmazott Bácsi Péter.

A lányoknál teljes sorcsere történt, a tavalyi U17-es csapattól átvették a stafétabotot a fiatalabbak, akik tavaly fantasztikus eredményeket értek el a zágrábi U15-ös Európa-bajnokságon. Mindhárom aranyérmesünknek, Balázs Édának (61 kg), Pupp Viktóriának (65 kg) és Ritter Sophie-nak (57 kg), valamint a második helyen záró Kollár Alexandrának (69 kg) is szoríthatunk.

„A lányok tavaly történelmi eredményeket értek el a serdülők között, hiszen tíz súlycsoportból kilencben a mi versenyzőnk is dobogóra állhatott. Kíváncsian várjuk, hogy ez a rendkívül tehetséges generáció mire lehet képes az eggyel nagyobbak mezőnyében. Azt sem szabad elfelejtenünk, hogy az idei esztendő más, mint a tavalyi, hiszen a Nemzetközi Birkózószövetség (UWW) nemrégiben zöld utat adott az U15-ös és U17-es orosz, valamint fehérorosz birkózóknak, így ők immár részt vehetnek a világversenyeken, erre az orosz-ukrán háború tavaly februári kirobbanása óta nem volt példa” – teszi hozzá a kötöttfogásban kétszeres világ- és Európa-bajnok szakember.

Bácsi Péter a szabadfogásúakkal kapcsolatban elmondta: „Tavaly meglehetősen szép eredményeket értek el a srácok, Laposa Márk például ezüstérmes lett a kontinensbajnokságon. Ez a csapat is fiatal még, de bízom abban, hogy néhányon odaérhetnek a dobogóra. Úgy hiszem erre akár két-három súlycsoportban is lehet esély.”

Az MBSZ szakmai igazgatója kifejtette, ebben a korosztályban biológiai érettségben még hatalmas különbségek adódhatnak a versenyzők között, épp ezért különösen nehéz előre megmondani, pontosan mit vár a mieinktől. Úgy véli, három-hat érem reális lehet, közte egy-két arannyal, s bízik abban, hogy mindhárom szakágban lesz legalább egy dobogósunk.

U17-ES EURÓPA-BAJNOKSÁG, TIRANA

A magyarok és a verseny programja

Kötöttfogás
Hétfő-kedd. 48 kg:
 Zsitovoz Petro (ESMTK-KIMBA), 55 kg: Olasz Bende (ESMTK-KIMBA), 65 kg: Józsa Attila (Budapesti Honvéd SE), 80 kg: Szinay Szabolcs (Diósgyőri VTK), 110 kg: Szilágyi Dániel (Dorogi AC).

Kedd-szerda. 45 kg: nincs magyar induló. 51 kg: Tótok Péter (Vasas SC-KIMBA), 60 kg: Zóni Dániel (Dorogi AC-KIMBA), 71 kg: Czuczor Dominik (Budapesti Honvéd SE), 92 kg: Vitai Vendel (Egri VSE-KIMBA).

Női birkózás
Szerda-csütörtök. 43 kg:
 nincs magyar induló. 49 kg: Köblő Anna (Csepel TC-KIMBA), 57 kg:Ritter Sophie (Csepel TC-KIMBA), 65 kg: Pupp Viktória (Dunaújvárosi KSE-KIMBA), 73 kg:Müller Petra (Soltvadkerti TE-KIMBA).

Csütörtök-péntek. 40 kg: nincs magyar induló. 46 kg: nincs magyar induló. 53 kg: Kapuvári Liliána (Újpesti TE-KIMBA), 61 kg: Balázs Éda (Diósgyőri VTK), 69 kg: Kollár Alexandra (Dorogi AC-KIMBA).

Szabadfogás
Péntek-szombat. 48 kg:
 Majer Barnabás (Kertvárosi SE-KIMBA), 55 kg: Arszunkajev Ahmad (Vasas SC), 65 kg: Varga Máté Bendegúz (Adács-KIMBA), 80 kg: Mizsei Ádám (CVSE), 110 kg:Fábián Bálint (HVSE-KIMBA).

Szombat-vasárnap. 45 kg: nincs magyar induló. 51 kg: Baráth Károly (Vasas SC), 60 kg: Tóvölgyi Marcell (Vasas SC), 71 kg: Laposa Márk (Újpesti TE-KIMBA), 92 kg: Veress Bence (Vasas SC).