Cikk keresés:    

Hétfőn kezdődik a budapesti kadet-vb!

2021. 07. 17., írta: Krasznai Bence, fotót készítette: UWW, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

Hétfőn rajtol a kadet birkózó-világbajnokság Budapesten, a Tüskecsarnokban. A 27 fős magyar válogatott már nagyon várja a küzdelmeket, a várakozásaik mellett erről is nyilatkoztak honlapunknak a fogásnemek vezetőedzői.

A verseny a szabadfogásúak programjával kezdődik hétfőn. A Farkas Gábor vezette együttes egy-egy bronzéremmel és ötödik hellyel zárta júniusban a szamokovi kadet Európa-bajnokságot. A harmadik helyezett nehézsúlyú, Gellén Milán nemrégiben betegséggel bajlódott, de a vezetőedző kifejtette, immár jól van, készen áll világbajnokságra.

  • „Már nagyon várjuk, hogy megmutathassuk, mire vagyunk képesek – így Farkas Gábor. – Az edzéseink jó hangulatban teltek, kellően motiváltak a srácok. Az Eb óta a lenti helyzetből, valamint lábfogásból való támadásra és védekezésre helyeztük a legfőbb hangsúlyt, ám ezen a héten már kicsit visszavettünk a tempóból – különösképp azért, mert két hete rendkívül kemény, megterhelő edzőtáborban vettünk részt Marosvásárhelyen, ahol több juniorral dolgozhattunk együtt. Nincs meg egyelőre a nyolcvan kilós versenyzőnk, a nigériai és dagesztáni származású, ám születése óta Magyarországon élő Arszunkajev Musza magyar állampolgársága, így ő UWW-színekben indul – erre is csak amiatt kerülhetett sor, mert az MBSZ külön kérvényt írt a nemzetközi szövetségnek. A mezőny biztos, hogy nagyon erős lesz, de remélem, hogy a fiúk a maximumot kihozzák magukból. Bízom benne, hogy mindenki birkózik legalább egy-két győztes mérkőzést, és örülnék, ha valaki érmes vagy pontszerző helyen zárna.”

Gyurasits Csaba lánycsapata remekelt a kadet Európa-bajnokságon, amelyen Elekes Enikő (65 kg) arany-, Nyikos Veronika (73), László Nikolett (46) és Osváth-Nagy Noémi (69) pedig bronzérmet nyert.

  • „Néhány súlycsoportban változott a keret az Eb-hez képest: negyvenhárom kilóban a még nagyon fiatal Kapuvári Liliána bizonyíthat, ötvenháromban Terék Gerda, hatvanagy helyett ötvenhétben a serdülő Eb-aranyérmes Borsos Viktória, hatvanegyben pedig így Soliman Yasmine bizonyíthat. Az összes lánynak ez lesz élete első világbajnoksága, szóval kicsit a sötétben tapogatózunk, hiszen nem ismerjük az Európán kívüli erőviszonyokat. Épp emiatt hiába remélek két-három dobogós helyezést, az is benne van a pakliban, hogy egy sem lesz belőle. Bízom benne, hogy a hazai szőnyeg pozitívan hat rájuk, arra kértem a versenyzőket, csak azután találkozzanak a hozzátartozóikkal, ha már kiestek – fontos, hogy semmi ne terelje el a figyelmüket, és együtt mozogjon a csapat.”

Péntektől vasárnapig a kötöttfogásúaké a főszerep. Érdekesség, hogy a Szamokovban a válogatottból egyedüliként érmes, 60 kilós Lévai Levente (második lett) Mányik Dávidtól kikapott a vb-válogatón.

  • „Dávid is kiemelkedő képességű srác, igenis van esélye dobogóra állnia, nagyon ügyes srác. Megmutathatja, mire képes, szurkolok neki – magyarázza a kadet kötöttfogású válogatott mestere, Cifferszky Ákos. – Sajnos a közvetlen felkészülésből két hetet ki kellett hagynom, mert elkaptam a koronavírust, de szerencsére immár teljesen jól vagyok. Az Eb-vel ellentétben ezúttal a két alsó súlycsoportban indítunk versenyzőt, a serdülő Fige Levente (45) és Tótok Péter (48) képviseli a magyar színeket. Ötvenegy kilóban az Eb-n szereplő Végh Mátéval megbeszéltem, hogy a töretlen fejlődése érdekében ezúttal ne fogyjon le, helyette Gáspár Bálint indul. Kilencvenkét kilóban Kis Krisztián helyett Borosi Henrik birkózik. Úgy hiszem, akár két-három srác is nyerhet érmet, remélem, egyiküknek sikerül. Fizikailag és technikailag egyaránt rendben vannak, az utolsó napokra hagyjuk a mentális felkészülést. Azon dolgozunk, hogy a hazai szőnyeget ne extra teherként, hanem motivációként éljék meg."

A MAGYAR KADETVÁLOGATOTT:

Szabadfogás, hétfő-szerda:
Edzők: Farkas Gábor, Bábszky Gergely
45 kg: Baráth Károly (Vasas SC)
48 kg: Tallián Máté (Kertvárosi SE)
55 kg: Rácz Balázs (Újpesti TE)
60 kg: Gombos Alex (FTC)
65 kg: Tóth József Patrik (Szarvas)
71 kg: Rein Vilmos (Kertvárosi SE)
80 kg: Arszunkajev Musza (Vasas SC, UWW-színekben)
92 kg: Rosz Roland (Vasas SC)
110 kg: Gellén Milán (Haladás VSE)

Női birkózás, szerda-péntek:
Edzők: Gyurasits Csaba, Bóna Dániel
43 kg: Kapuvári Liliána (Újpesti TE)
46 kg: László Nikolett (ESMTK)
49 kg: Fáth Laura (Budapesti Honvéd)
53 kg: Terék Gerda (Budapesti Honvéd)
57 kg: Borsos Viktória (Kőbánya SC)
61 kg: Soliman Yasmine (Pécsi EAC)
65 kg: Elekes Enikő (Kőbánya SC)
69 kg: Osváth-Nagy Noémi (Egri VSI)
73 kg: Nyikos Veronika (Dunaújvárosi KSE)

Kötöttfogás, péntek-vasárnap:
Edzők: Cifferszky Ákos, Lévai Zoltán
45 kg: Fige Levente (Csepp-L)
48 kg: Tótok Péter (Vasas SC)
51 kg: Gáspár Bálint (Bócsai BLSE)
55 kg: Rafael Dániel (Soltvadkerti TE)
60 kg: Mányik Dávid (ESMTK)
65 kg: Takács Zsolt (ESMTK)
71 kg: Papp Barnabás (Dorogi NC)
80 kg: Szinay Csaba (Diósgyőri VTK)
92 kg: Borosi Henrik (Egri VSI)
110 kg: Darabos László (Budapesti Honvéd)

Nemzetközi bírók: Weisz György, Lőrik Zsombor.

A 2021. évi budapesti kadet birkózó-világbajnokság hivatalos versenykiírását ITT lehet megtekinteni!