Cikk keresés:    

Hétfőn kezdődik az U23-as világbajnokság

2021. 10. 30., írta: Krasznai Bence, fotót készítette: UWW, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

Belgrádban hétfőn kezdődik 2021 utolsó birkózó-világbajnoksága, amelyen az U23-asok mérik össze a tudásukat egymással. A Magyar Birkózók Szövetsége szakmai igazgatójával, Bácsi Péterrel beszélgetünk arról, mire lehet képes a 16 résztvevő honfitársunk.

Alig egy hónapja ért véget a felnőttek oslói világbajnoksága, máris itt az U23-asoké. Norvégia fővárosában két olyan fiatal szerepelt, aki a belgrádi eseményen is bizonyíthat: a kötöttfogású junior Európa-bajnok Lévai Tamás (77 kg) és a szabadfogásban junior Eb-bronzérmes Halidov Gamzatgadzsi (61). Előbbi ráadásul remekelt Oslóban, többek között 2017 világbajnokát, a szerbiai Nemes Viktort legyőzve az ötödik helyen zárt.

  • „Annak ellenére is biztató teljesítményt nyújtott, hogy végül lecsúszott a dobogóról. A hozzáállása példaértékű, remélem, Belgrádban kijön neki a lépés. Halidovtól többet vártunk a felnőttek között, mindössze egy meccsen szerepelt, kiesett. Jók az adottságai, ügyes és képzett, de az állóképessége a gyengéje, remélem, ezúttal megmutatja, hogy mire képes. ” – vélekedik Bácsi Péter.

A program a kötöttfogásúak programjával rajtol.

  • „Az utóbbi időszakban rendre jó teljesítményt nyújtó Kecskeméti Krisztián ezúttal a hatvanhárom kilogrammosok között szerepelt volna, de régóta bajlódik vállsérüléssel, műteni kell. Az idén U23-as Eb-győztes Váncza István sem vesz részt a viadalon, ő is indult a felnőttvébén, és nem vállalt be két fogyást, mivel nemrégiben sérüléssel és koronavírussal egyaránt megküzdött. A tokiói olimpián ötödik és az oslói világbajnokságon második Szőke Alex pihen, ezúttal nem lép szőnyegre. A junior Eb-második Losonczi Dávid munkája kiemelkedő, így jó eredményt várhatunk tőle. A nehézsúlyú Vitek Dáriusz is okozhat meglepetést, többször bizonyította már, hogy képes rá. Minden adottsága megvan ahhoz, hogy sikeres legyen, fizikailag ugyanakkor erősödnie kell még.”

A kétszeres kötöttfogású világbajnok szakvezető elmondta, a női mezőnyben szinte bármelyik versenyzőnk zárhat pontszerző helyen.

  • „Az eredeti tervek szerint a kétszeres kadet Eb-győztes Szél Anna hatvankét kilóban indult volna, de az U23-as Eb-második Dollák Tamara betegsége miatt ezúttal egy súlycsoporttal lejjebb, az ötvenkilenc kilogrammosok között próbál szerencsét. Dollák mellett Szabados Noémi is kihagyja ezt a versenyt, ő sérüléssel bajlódik. Bízhatunk ugyanakkor Szekér Szimonettában, Bognár Erikában és Nagy Bernadettben is, mindhárman sikerre éhesek, de azt sem szabad elfelejteni, hogy még nagyon fiatal, 2000-es születésű birkózókról van szó, akiknek rengeteget kell még tanulniuk.”

A világbajnokságot a szabadfogásúak zárják, ebben a mezőnyben öt sportolóért szoríthatunk.

  • „Azt várjuk a srácoktól, hogy a szívvel-lélekkel küzdjenek a végsőkig. Rendkívül jó tapasztalatszerzési lehetőség előtt állnak, fontos, hogy minél több meccsen bizonyíthassanak. Az egyik legnagyobb reménységünk, Korcsog Milán is birkózik, de ő is még csak juniorkorú.”

Bácsi Péter szerint összeségében egy, két éremben, illetve több pontszerző hely megszerzésében bízhatunk. Leszögezte, rendkívül csalódott lenne, ha senki nem állna dobogóra.

U23-AS VILÁGBAJNOKSÁG, BELGRÁD

A verseny és a magyarok programja:

Kötöttfogás
Hétfő-kedd. 55 kg: nincs magyar induló. 63 kg: nincs magyar induló. 77 kg: Lévai Tamás (Budapesti Honvéd SE), 87 kg: Losonczi Dávid (ESMTK), 130 kg: Vitek Dáriusz (Budapesti Honvéd SE)
Kedd-szerda. 60 kg: nincs magyar induló. 67 kg: nincs magyar induló. 72 kg: Tösmagi Attila (ESMTK), 82 kg: Kismóni Móric (FTC), 97 kg: Érsek Róbert (Budapesti Honvéd SE).

Női birkózás
Szerda-csütörtök.
 50 kg: nincs magyar induló. 55 kg: nincs magyar induló. 59 kg: Szél Anna (OSBK), 68 kg: Felhő Viktória (Kiskunhalasi BC), 76 kg: Nagy Bernadett (UTE).

Csütörtök-péntek. 53 kg: Szekér Szimonetta (Budapesti Honvéd SE), 57 kg: Bognár Erika (Budapesti Honvéd SE), 62 kg: nincs magyar induló. 65 kg: nincs magyar induló. 72 kg: nincs magyar induló.

Szabadfogás
Péntek-szombat.
 57 kg: nincs magyar induló. 65 kg: Kiss Károly (PEAC), 70 kg: Gulyás Botond (PEAC), 79 kg: Lukács Botond (Csepeli BC), 97 kg: Korcsog Milán (Csepp-L).

Szombat-vasárnap. 61 kg: Halidov Gamzatgadzsi (ESMTK), 74 kg: nincs magyar induló. 86 kg: nincs magyar induló. 92 kg: nincs magyar induló. 125 kg: nincs magyar induló.

A belgrádi U23-as világbajnokságon magyar bíróként Szél Dávid dolgozik.