Cikk keresés:    

Kellett a lelkemnek ez a siker – Losonczi Dávid

2023. 03. 16., írta: Krasznai Bence, fotót készítette: UWW/Kadir Caliskan, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

Az ESMTK-KIMBA kötöttfogású birkózója, Losonczi Dávid (87 kg) arany-, míg Szőke Alex (97 kg) ezüstérmet szerzett a Bukarestben zajló U23-as Európa-bajnokságon. A srácok a történtekről nyilatkoztak.

Az U23-as világ- és Európa-bajnoki bronzérmes lengyel Szymon Szymonowicznak sem volt hétfőn ellenszere a felnőttvilágbajnoki bronzérmes, U23-as vb-második Losonczi Dáviddal szemben: a magyar sportoló kevesebb, mint három perc alatt 8–0-s technikai tussal diadalmaskodott. Jöhetett az U17-es világbajnok, U20-as Eb-ezüstérmes ukrán Mikita Aljekszjejev, s ez a csata – ahogyan az várható volt – már jóval keményebben alakult, Dávid simán vezetett, amikor riválisa négy pontot érő csípődobással meglepte őt. Ettől függetlenül kontroll alatt tartotta az eseményeket, és végül 11–7-re nyert.

„Az első nap kicsit nehézkesen indult a fogyás miatt, nem ment olyan jól a birkózás. A lengyel srácot ismertük, többször találkoztam már vele edzéseken és versenyeken, tudtuk, mit csinál. Fekszik a stílusa, könnyen »átmentem« rajta. Jött az ukrán, négy nullás vezetésnél elvitt a hév, hamar le akartam zárni a meccset – talán emiatt hibáztam, de szerencsére úgy jöttem ki a szorult helyzetből, hogy nálam maradt a vezetés. A második menetben már nem akartam kockáztatni, szóval hagytam, hogy véget érjen a mérkőzés” – emlékezik vissza a történtekre Losonczi Dávid.

Az aranycsatáért a törökök U20-as világbajnoki bronzérmesével, Muhittin Saricicekkel nézett farkasszemet. Az összecsapást a török kezdte jobban, passzivitási ponttal, és aláfordulásból indított kétpontos levitellel 3–0-s előnyre tett szert. Dávid hajtott, igyekezett megtörni a törököt, ami nagyjából egy perccel a mérkőzés vége előtt sikerült is, ledöntéssel és intéssel végül 7–3-ra győzött.

„Volt miért visszavágni nekem, hiszen a tavalyi Zagreb Openen úgy kaptam ki tőle, hogy közben elszakadt a mellizmom, emiatt három hónapot ki kellett hagynom – így Losonczi. – Kellemetlen ellenfél, nem egyszerű birkózni vele. Az első menetben lentről jól védekeztem, ám állásból akciót hajtott végre. Arra számítottam, hogy a második felvonásban én is próbálkozhatok lentről, de nem adták vissza a passzivitást, szóval állásból kellett megoldanom a meccset. Először kitoltam, majd négy pontért ledöntöttem, és további két pontért még meg is intették, amiért kimenekült a szőnyegről. Tulajdonképpen felőröltem.”

A kedd esti döntőben az aktuális felnőtt Európa-bajnokot, a tavaly világbajnoki ezüstöt is szerző dán Turpal Bisultanovot kellett legyűrnie az aranyéremért. Ezen az összecsapáson is a rivális kezdett jobban, lentről hozzáfogta a kart és egyből meg is pörgette Dávidot. A folytatásban Losonczi is próbálkozhatott lentről és nem is eredménytelenül, remek kétpontos emelésből indított pörgetéssel vette át a vezetést, amire a dánok challenge-et kértek, ezt azonban elutasították a bírók, tehát 4–3-as magyar vezetést mutatott az eredményjelző. A hátralévő időben nem született több akció, így Losonczi pályafutása során először állhatott a dobogó legfelső fokára világversenyen.

„Sokkal jobban éreztem magam másnap, és ez a birkózásomon is látszott, összeszedettebben küzdöttem. Kicsit megijedtem, amikor odafogta a kezemet, klubtársam, Szőke Alex így veszítette el a bronzmérkőzést a tokiói olimpián – azóta rengeteget gyakoroltuk, miként lehet szabadulni innen. Hajtós meccs volt, kiadtunk magunkból mindent. Örülök, hogy sikerült nyernem, először szereztem aranyérmet világversenyen. Kellett a lelkemnek ez a siker, hogy körbefuthassak a magyar zászlóval a szőnyegen, és eljátsszák nekem a Himnuszt. De tudom, ez is csak egy megálló a sok közül, mindent megteszek azért, hogy még több kört futhassak, már a felnőttek között.”

Dávid Takács Istvánnal nagy versenyben van a felnőttválogatottság megszerzéséért, Szőke Alexhez hasonlóan úgy vállalta be az Eb-t, hogy jövő héten az utolsó hazai válogatóviadalként kikiáltott Thor Mastersen lép szőnyegre. 

„A dániai verseny után kiderül, mennyire volt jó ötlet itt elindulni. Most úgy hiszem, helyes döntést hoztunk. A Thor Mastersen egyértelműen az aranyérem megszerzése a cél!” – zárta Losonczi.

Az olimpiai ötödik, világbajnoki ezüstérmes, nem mellesleg U23-as vb-címvédő Szőke Alex kedden a selejtezőben az örmény Hajk Hlojant, majd a lengyel Jakub Antoszewskit, a török Fatih Önvermezt és a litván Mindaugas Venckaitist legyűrve jutott be a szerda esti fináléba, amelyben az azeriek kiválóságával, Murad Ahmadiyevvel nézett farkasszemet.

Szürreálisan alakult a döntő. Alex aktívabb volt, passzivitási pont járt neki (1–0), s lentről próbálkozhatott. Az emelés mellett döntött, ám a hátára került, miután az azeri srác a támasztó lába mögé térdelt, szabálytalanul. A mérkőzést vezető bíró tust jelzett – a másik kettő nem –, ám abban a pillanatban Szőke kifordult a szorult helyzetből. Challenge-et kértünk, hosszas tanakodás következett, ami után a versenyelnök tust állapított meg, így Szőke Alex elveszítette a finálét, és a második helyen zárt.

„Nem könyvelem el vereségnek, megcsináltam volna az akciómat, ha nem szabálytalankodik, és a bírók nem ellenem vannak. Ráterhelt a támasztó lábamra, és a tushelyzetben is a combján tartotta a lábaimat, mindkét mozdulata szabálytalan volt. Elfogadom az ítéletet, de egyértelmű, nem akarták, hogy nyerjek. Jó felkészülés volt a jövő héten esedékes Thor Mastersre, leginkább ott kell bizonyítanom. Még nem vagyok száz százalékos állapotban, de sokkal jobban birkóztam, mint a legutóbbi két idei versenyen. Az is biztos, hogy lelkileg sokkal stabilabb vagyok, kezdek kijönni a hullámvölgyből. Bízom abban, hogy Dániában a dobogó legfelső fokára állok, ezzel bizonyítva, hogy én vagyok a legjobb kilencvenhét kilós itthon, s nemzetközi szinten is ott vagyok a legjobbak között” – értékelt Szőke Alex.

U23-AS EURÓPA-BAJNOKSÁG, BUKAREST

Losonczi Dávid mérkőzései
Selejtező:
 Losonczi Dávid–Szymon Szymonowicz (lengyel) 8–0

Negyeddöntő: Losonczi Dávid–Mikita Aljekszjejev (ukrán) 11–7
Elődöntő: Losonczi Dávid–Muhittin Saricicek (török) 7–3
Döntő: Losonczi Dávid–Turpal Bisultanov 4–3

A kötöttfogású 87 kilogramm dobogósai
1. LOSONCZI DÁVID (MAGYARORSZÁG)
2. Turpal Bisultanov (dán)
3. Hovhannesz Haratjunjan (örmény) és Muhittin Saricicek (török)

Szőke Alex mérkőzései
Selejtező:
 Szőke Alex–Hajk Hlojan (örmény) 3–2

Nyolcaddöntő: Szőke Alex–Jakub Antoszewski (lengyel) 3–1
Negyeddöntő: Szőke Alex–Fatih Önvermez (török) 4–0
Elődöntő: Szőke Alex–Mindaugas Venckaitis (litván) 6–0
Döntő: Murad Ahmadiyev (azeri)– Szőke Alex 1–3-nál tus

A kötöttfogású 97 kilogramm dobogósai
1. Murad Ahmadiyev (azeri)
2. SZŐKE ALEX (MAGYARORSZÁG)
3. Hajk Hlojan (örmény) és Lucas Alexandros Lazogianis (német)