Cikk keresés:    

„Kőkeményen kell küzdenünk és mennünk előre”

2024. 05. 09., írta: Krasznai Bence, fotót készítette: UWW, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

Háromfős csapattal vág neki női válogatottunk az Isztambulban csütörtökön kezdődő olimpiai világkvalifikációs versenynek, amelyen rendkívül sűrű mezőny várja őket. Többek között erről is beszélgettünk a csapat edzőjével, Martin Gáborral.

A hölgyek Nagy Bernadett (76 kg) révén eddig egy kvótát szereztek Párizsba, az UTE-KIMBA sportolója az áprilisban, Bakuban rendezett európai olimpiai kvalifikációs viadalon jutott be a legjobb két birkózó közé. Szekér Szimonetta (50 kg) sérülése miatt négy súlycsoportban maradhattunk volna érdekeltek Isztambulban, ám a szakmai vezetés úgy döntött, hogy a tavaly másodévesként junior-világ- és Európa-bajnok Elekes Enikőt (62 kg) sem indítja Törökországban.

„Rendkívül jó képességű, remek adottságokkal megáldott birkózóról van szó, és noha tisztesen helytállt Bakuban, úgy véljük, ez a szint egyelőre még sok neki – nem az olimpiai kvalifikációs sorozatban kell beleszoknia a felnőttmezőnybe. Leültünk, s megbeszéltük, hogy így a legjobb. Természetesen a felnőttválogatottal végzi a munkát, csak az változott, hogy idén még a korosztályos világversenyekre koncentrál” – fogalmaz Martin Gábor, a női válogatott edzője.

Női 57 kilóban hárman válogatóztak az azerbajdzsáni viadal után: a Bakuban egy-egy győzelem és vereség után búcsúzó, Eb-2. Bognár Erika (BHSE), az Eb-3., U23-as Eb-győztes Galambos Ramóna (BHSE) és a szintén Eb-3. Dollák Tamara (UTE). Mindenki birkózott mindenkivel azért, hogy elsőként a csoportharmadik kiessen: Dollák Galambost és Bognárt is megverte, végül Galambos harcolta ki a válogató párharcot azzal, hogy legyőzte Bognárt. A két győzelemig tartó összecsapáson Galambos Ramóna 7–2-es és 8–0-s sikerrel maga mögé utasította Dollák Tamarát, ezzel biztosítva helyét a törökországi csapatban.

„Mindhármuknak van már felnőttérme világversenyről, szóval igazán jó összecsapás volt. Ismerjük Ramóna kvalitásait, bízunk abban, hogy a lehető legjobban szerepel Törökországban. A többiekhez hasonlóan neki is bravúrra lesz szüksége a kvótához” – így Martin Gábor.

Az 53 kilogrammosok között a magyar színekben Eb-második Orsós Sztalvirának (53 kg), illetve a háromszoros U23-as Eb-harmadik Szabados Noéminek (68 kg) szurkolhatunk.

„A rutinja és a tudása alapján Sztalvirának van a legjobb esélye. Ha kap egy olyan sorsolást, amelyikkel élhet, akkor biztos vagyok abban, hogy él is vele. Szabados Noémi hónapról hónapra fejlődik, egyre jobban beleérik a súlycsoportjába. Kíváncsi vagyok, hogy mire lesz képes Törökországban. Az biztos, hogy mindhárom súlycsoportban szükségünk van a jó sorsolásra, hiszen kategóriánként négy-öt kiemelkedően veszélyes birkózó maradt a mezőnyben. Nincs más opciónk, kőkeményen kell küzdenünk és mennünk előre. Ha minden klappol és összeáll, akkor bízom abban, hogy lesznek kvótamérkőzéseink” – zárja Martin Gábor. 

Isztambulban három szakágban összesen 54 kvótát lehet szerezni, súlycsoportonként hármat. A versenyt május 9-én a kötöttfogásúak nyitják, őket követik pénteken a hölgyek, majd szombaton a szabadfogásúak. Mindhárom szakág esetében az első napon zajlanak a főtáblás meccsek, egészen az elődöntőig, tehát már ekkor kiderül, melyik az a két versenyző, aki biztosan örülhet. Másnap rendezik a vigaszági küzdelmeket, illetve a súlycsoportonkénti utolsó kvótameccset, a harmadik helyezettek között. 

OLIMPIAI VILÁGKVALIFIKÁCIÓS VERSENY, ISZTAMBUL
A magyarok programja
Május 9-10.,
 kötöttfogás. 67 kg: Váncza István (FTC), 77 kg: Lévai Zoltán (BHSE), 97 kg: Szőke Alex (ESMTK),130 kg: Vitek Dárius (BHSE). 

Május 10-11., női birkózás. 53 kg: Orsós Sztalvira (53 kg, Csepel TC), 57 kg: Galambos Ramóna (BHSE), 68 kg: Szabados Noémi (FTC-KIMBA). 
Május 11-12., szabadfogás. 74 kg: Kuramagomedov Murad (Tatabánya), 86 kg: Püspöki Patrik (Baja), 97 kg: Bajcajev Vlagyiszlav (Csepel TC), 125 kg: Ligeti Dániel (Haladás VSE).