Cikk keresés:    

Korcsog Milán a nehézsúlyúak felé tart

2021. 11. 24., írta: Krasznai Bence, fotót készítette: RT, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

Mondhatni, remek évet zárt a Csepp-L ifjú szabadfogású birkózója, Korcsog Milán (97 kg), aki a korosztályában, a juniorok Európa-bajnokságán bronzérmet nyert, a világbajnokságán pedig az ötödik helyet szerezte meg. Az U23-asok vb-jén szintén az ötödik hely lett az övé, ráadásul márciusban jó teljesítményt nyújtott a Budapesten rendezett európai olimpiai kvalifikációs versenyen.

  • „Alapvetően elégedett vagyok az idén történtekkel, főleg amiatt, mert sérülések hátráltatták a felkészülésemet, a vállammal adódtak problémák – értékel Korcsog Milán. – Szerintem a belgrádi U23-as vébén szerepeltem a legjobban, nagyon élveztem azt a viadalt. A junior-világversenyeknek úgy vágtam neki, hogy legalább egy érmet szeretnék nyerni, és ez sikerült, de maradéktalanul mégsem lehetek elégedett, jó lett volna a vébén is dobogóra állni. Ami pedig a kvalifikációs versenyt illeti: megtisztelő volt szőnyegre lépni a felnőttek között.”

Milán 2019-ben még a 86 kilogrammosok mezőnyében szerepelt, onnan váltott, 97 kilóra, ám a magasságából adódóan – a birkózók között megszokottnak nem nevezhető, 195 centiméter magasra nőtt – egyértelmű, hogy hamarosan a nehézsúlyúak között szeretné megállni a helyét.

  • „Jelenleg száz kiló körül mozog a súlyom. Most kezdtük az alapozást, tavaszra minimum nyolc kilóval nehezebb szeretnék lenni. Persze, mindezt úgy kellene megvalósítani, hogy közben ne lassuljon a mozgásom, ettől tartok kicsit, de próbálunk mindenre odafigyelni az edzőmmel, Tóth Gáborral.”

Milán 80 kilóban bronzérmet szerzett a 2018-as zágrábi kadet-világbajnokságon. Azaz ezüstöt, a történet érdekes…A győztes orosz, Dmitrij Jelkanov megbukott a doppingteszten, így utólag az amúgy második helyen záró iráni Mohammadreza Eztolla Gijasit hirdették ki bajnoknak, Milánt pedig másodiknak. 

  • „Előbb el kellett küldenünk a bronzérmet, ezután kaphattam volna meg az ezüstöt. Másfél évig nem volt hír a medálról, nem tudtam, ideér-e valaha, hiszen minden követ megmozgattunk. Aztán a Magyar Birkózók Szövetsége értesített, megjött az érem, amelyet ünnepélyes keretek között átadtak nekem.”

A fiatal általában lábra támadásokkal és mögé kerülésekkel próbál pontokat szerezni. Azt is elmondta, nem tartja magát különösen nagy tehetségnek.

  • „Azt hiszem, a szorgalmamnak köszönhetem, hogy idáig eljutottam. De természetesen nem elégedtem meg, jövőre mindenképpen érmet szeretnék nyerni az U23-as világ- vagy Európa-bajnokságon. Távolabbra is tekintek, boldog lennék akkor, ha felnőtt-világversenyen egyaránt dobogóra állhatnék. És persze annak is nagyon örülnék, ha legalább egy olimpián képviselhetném a magyar színeket.”