Cikk keresés:    

Korondon temetik újra Lőrincz Mártont

2024. 04. 23., írta: MTI-MBSZ, fotót készítette: Hodgyai István, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

Szülőfalujában, a székelyföldi Korondon temetik újra az Argentínában elhunyt Lőrincz Márton olimpiai bajnok birkózó hamvait - nyilatkozta a Hargita Népe napilapnak Katona Mihály, a Hargita megyei község polgármestere.

Az elöljáró a lap hétfői cikke szerint elmondta, hogy a szülőföldjéről Dél-Amerikába elkerült egykori sportoló hamvait a fazekasságáról híres udvarhelyszéki község központjában, a 2022-ben felavatott szobránál helyezik el. Mint közölte, az újratemetést idén őszre tervezik, az október 23-i ünnepségek keretében tartanák.

Ambrus Sándor, a korondi Lőrincz Márton Sportklub elnöke a lapnak úgy nyilatkozott: a klub tagjai örömmel és megelégedéssel vették tudomásul, hogy "a bajnokunk végre hazatérhet, és szülőföldjében pihenhet". A klubelnök megköszönte mindenki munkáját, aki hozzájárult ehhez.

Mint mondta, helyénvalónak tartja a kezdeményezést, mivel "így lesz kerek a történet", Lőrincz Márton leveleiből ugyanis az derül ki, hogy nem érezte magát otthon Argentínában, hazavágyott szülőföldjére. Szülőfalujában szobrot avattak tiszteletére, sportcsarnok viseli a nevét, a róla elnevezett birkózó emlékverseny pedig több mint két évtizedes múltra tekint vissza - emlékeztetett a klubelnök.

A Hargita Népe cikke szerint Lőrincz Márton hamvainak hazahozatalát a Magyar Birkózók Szövetsége (MBSZ) kezdeményezte, és ezek már magyar földön vannak - erősítette meg az erdélyi lapnak Deák Zsigmond, az MBSZ sajtófőnöke. Rámutatott: az MBSZ-nél mindig is "nemes kötelességüknek" tartották az egykori birkózóbajnokok, versenyzőtársak emléke előtti tisztelgést.

"Már több éve gondolkodunk azon, hogy valamilyen úton-módon haza kellene hozni az 1969-ben Argentínában elhunyt Lőrincz Márton hamvait" - mondta a lapnak Deák Zsigmond. Amikor a nemzetközi szövetség (UWW) strandbirkózó sorozatának Argentínában rendezett állomásán Rögler Gábor nemzetközi bíró, az MBSZ jelenlegi főtitkára is jelen volt, felvette a kapcsolatot az ottani nagykövetséggel és elindították az exhumálási folyamatot. Ebben a munkában Németh József helyettes konzul, külgazdasági attasé volt nagy segítségére. "Lőrincz Márton hamvai már magyar földön vannak, az MBSZ-nél, és tudomásom szerint szervezik az őszre tervezett korondi újratemetését" - tette hozzá a sajtófőnök.

Lőrincz Márton 1911-ben született Korondon, majd az 1930-as években Magyarországra menekült a Romániához tartozó térségből. A Magyar Athletikai Club birkózó szakosztályában tűnt fel, 1934-ben magyar bajnoki címet szerzett a légsúlyúak között. Az Európa-bajnokságokon szabadfogásban lett aranyérmes.

Az 1936-os berlini olimpián kötöttfogásban, légsúlyban nyerte el a 30. magyar olimpiai aranyérmet. Élete utolsó szakaszát Argentínában töltötte, 59 évesen, 1969. augusztus 1-én hunyt el San Carlos de Barilocheban. Nyughelye Buenos Aires temetőjében volt, ahová hozzátartozók hiányában a város temettette el.