Cikk keresés:    

Lévai Zoltán, Szilvássy és Vitek is kiesett a vb-n

2023. 09. 20., írta: Tollár Dániel, fotót készítette: RT, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

A kötöttfogású 82 kilogrammos Szilvássy Erik maradt versenyben a csütörtöki versenynapon érdekelt három magyar közül. A csepeli Eb-bronzérmes egy-egy győztes és vesztes mérkőzés után a vigaszágon folytathatta pénteken, de ott kikapott az orosztól és kiesett. Eközben a 77 kilogrammos Lévai Zoltán az indiai elleni villámgyőzelem után meglepetésre kazahtól kapott ki, míg a 130 kilogrammos Vitek Dárius-t a litván múlta felül. Mindkettőnek véget ért a világbajnokság.

Vitek Dárius vereségét Szilvássy Erik és Lévai Zoltán győzelme feledtette a belgrádi olimpiai kvalifikációs világbajnokság csütörtöki versenynapjának délelőtti programjában.

Dárius a 130 kilogrammos selejtezőben a litván Fridrikas ellen lépett szőnyegre, aki egyetlen kiléptetéssel, de jobbnak bizonyult Viteknél.

A nem túl fényes rajtot Szilvássy Erik és Lévai Zoltán igyekezték szebbé tenni, ez sikerült is, hiszen a 82 kilóban Szilvássy egy remek válldobással meglepte az Eb-harmadik horvát Starcevic-et, 5-0-ra le is győzte, míg a 77 kilós Lévai pillanatok alatt dobott óriási szaltót indiai riválisán, amiből aztán be is tusolta őt a tizenhat közé jutásért.

A folytatásban mindkét eddig veretlen magyar legyőzőre talált. Szilvássyt az olimpiai bronzérmes, világ- és háromszoros Európa-bajnok azeri Huseynov állította meg, miután lenti helyzetből erős lábhasználattal bebillentette Eriket. A kétes szituációra a magyarok challenge-t kértek, szabálytalanságot azonban nem látták a bírók, tehát 4-0-ról folytatódhatott a mérkőzés. A hátralevő időben Szilva is próbálkozhatott lentről, és nem is eredménytelenül, kétpontos hátsóalsó-emeléssel eldobta ellenfelét, ám mindössze ez csak a szépítésre volt elég, 4-3-ra nyert Huseynov.

Néhány mérkőzés múlva újabb pofont kapott a magyar csapat. Lévai Zoltán nem bírt ugyanis a világ- és Ázsia-bajnoki ezüstérmes, tokiói olimpikon kazah Zsadrajevvel. Pedig Zoli támadott először lentről, ki is emelte ellenfelét, de nem tudta eldobni, sőt, kis híján alul is maradt, végül a zónaszélén kilépett. A második menetben a kazah viszont pörgetéssel növelte előnyét, amivel be is állította a 4-1-es végeredményt.

A három magyar közül egyedül Szilvássy Erik került vigaszágra, miután az azeri az U20-as vb-ezüstérmes orosz Gonibovot, majd a világ- és Európa-bajnoki címvédő török Akbudakot is megverte a döntőbe vezető úton, ám másnap ő sem tudott javítani, pedig 1-1-nél még ő állt nyerésre az orosszal szemben, végül levitték és 3-1-re kikapott és kiesett.

Lévai kazah legyőzője az Eb-győztes azeri Suleymanovtól, Vitek litvánja pedig a vb-győztes iránitól kapott ki. 

A magyar versenyzők mérkőzései:

Selejtezők:
82 kg: Szilvássy Erik – Bozo Starcevic (horvát) 5-0
- a nyoladdöntőben az olimpiai bronzérmes, világ- és Európa-bajnok azeri jön

130 kg: Romas Fridrikas (litván) – Vitek Dárius 2-1
- Vitek kiesett, miután a litván az amerikait még legyőzte, de az iránitól már kikapott

Tizenhat közé jutásért:
77 kg: Lévai Zoltán – Gurpreet Singh (UWW, indiai) tus 4-0-nál
- a vb-ezüstérmes kazah következik a nyolc közé jutásért

Nyolcaddöntők:
77 kg: Demev Zsadrajev (kazah) – Lévai Zoltán 4-1
- Lévai versenye véget ért, miután a kazahot az azeri 5-1-re legyőzte a negyeddöntőben

82 kg: Rafig Huseynov (azeri) – Szilvássy Erik 4-3
- Szilvássy vigaszágra került, miután az azeri az oroszt és a törököt is legyőzve döntőbe jutott

Vigaszági mérkőzések:
82 kg: Ausz Gonibov (független egyéni induló, orosz) – Szilvássy Erik 3-1

A csütörtöki súlycsoportok programja:

2023. szeptember 21. (csütörtök)
8.15 – 8.45 | Orvosi vizsgálat és az első mérlegelés
10.30 – 15.00 | Selejtezőmérkőzések
16.45 – 17.45 | Elődöntők

2023. szeptember 22. (péntek)
8.00 – 8.15 | Második mérlegelés
10.30 – 15.00 | Vigaszági mérkőzések
18.00 – 21.00 | Helyosztók és eredményhirdetések
21.00 – 21.30 | Olimpiai kvalifikációs mérkőzések (77 és 130 kg)

A sorsolás:

77 kg (45 induló). Lévai Zoltán (Budapesti Honvéd SE)
A súlycsoport teljes sorsolását ITT lehet megtekinteni!

  • Tizenhat közé jutásért: Gurpreet Singh (UWW, indiai)

Az ágára sorsolt még: Orazov (türkmén), Kamenjasevic (horvát), Zsadrajev (kazah), Dietsche (svájci), Bey (amerikai), Sarkkinen (finn), Suleymanov (azeri), Olofsson (svéd), Gutu (moldovai), Nemes (szerbiai), Cuero (kolumbiai), Dariozzi (olasz), Kupi (albán), Vaszeckij (ukrán), Pena Floress (kubai), Uakali (algériai), Park (dél-koreai), Bur (francia), De Brito (brazil), Galkinas (litván), Amojan (örmény).

82 kg (24 induló). Szilvássy Erik (Csepeli BC)
A súlycsoport teljes sorsolását ITT lehet megtekinteni!

  • Selejtező: Bozo Starcevic (horvát)

Az ágára sorsolt még: Akbudak (török), Raszulov (üzbég), Shapovalov (finn), Safarenka (független egyéni induló, fehérorosz), Woods (amerikai), Berg (svéd), Kalen (kazah), Gonibov (független egyéni induló, orosz), Nazarbajev (kirgiz), Huseynov (azeri).

130 kg (30 induló). Vitek Dárius (Budapesti Honvéd SE)
A súlycsoport teljes sorsolását ITT lehet megtekinteni!

  • Selejtező: Romas Fridrikas (litván)

Az ágára sorsolt még: Mirzazadeh (iráni), Soghomonyan (brazil), Visniveckij (ukrán), Okumura (japán), Schultz (amerikai), Albini (cseh), Pino Hinds (kubai), Gastl (osztrák), Mehar (UWW, indiai), Ovaszapjan (örmény), Lee (dél-koreai), Naszimov (üzbég), Alexuc Ciurariu (román).