Cikk keresés:    

Muszukajev Iszmail világbajnok Belgrádban!

2023. 09. 15., írta: Tollár Dániel, fotót készítette: RT, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

Negyvennégy év után újra szabadfogású világbajnoka van Magyarországnak! A 65 kilogrammos Muszukajev Iszmail elképesztő formában verte végig a világot Belgrádban. Hétfőn a döntőbe vezető úton többek között az olimpiai és világbajnok japánt, az U20-as vb-győztes oroszt és a világbajnoki címvédő iránit is legyőzte, míg kedden este a fináléban Puerto Ricó-i ellenfelét 11-0-ra múlta felül.

A belgrádi olimpiai kvalifikációs világbajnokság harmadik, hétfői versenynapján az utolsó két szabadfogású súlycsoportban két honosított birkózó révén volt érdekelt Magyarország.

Közülük elsőként a 2022-ben Budapesten Európa-bajnoki címet szerző Muszukajev Iszmail lépett elsőként szőnyegre, a 65 kilogrammosoknál a tizenhat közé jutásért amolyan bemelegítőmérkőzést vívott a kazah Oszpanovval. Iszmail nyitómeccsén már lehetett látni, hogy nincs rossz formában, amellett, hogy szépen gyűjtögette pontjait, kiválóan is védekezett, ázsiai ellenfele többször is megszorította, de egyszer sem tudott rajta pontot csinálni.

A hétpontos magyar győzelem után már Bajcajev Vlagyiszlavnak szurkolhattunk, akinek szintén kiemeltként csak a tizenhat közé jutásért kellett elsőként harcba szállnia. Ellenfele a litván Krasauskas volt, a mérkőzés pedig már az első menetben 10-0-val véget ért.

A nyolcaddöntőkre már mindkét magyar jóval erősebb, sőt, talán a legerősebb ellenfelek egyikét kapták. Muszukajevnek ismét az olimpiai, világ- és Ázsia-bajnok japán Otoguróval kellett farkasszemet nézni.

A mérkőzés nem indult jól, hiszen Iszmailt megintették szabálytalankodás miatt, a folytatásban azonban olyannyira rákapcsolt, hogy előbb egy remek kétpontossal fordított, majd egy szemet gyönyörködtető négypontos akcióval azonnal kétvállra fektette a japánok világklasszisát.

Néhány perc múlva Bajcajev Vlagyiszlav ellen a kétszeres olimpiai bajnok, sokszoros világ- és Európa-bajnok orosz Szadulajevet szólították szőnyegre. Az orosz szupersztár sajnos hozta a papírformát, négypontos előnye arra is elég volt, hogy Vlagyiszlav az utolsó másodpercekben két pontért levigye őt, így 4-2-re módosítsa a végeredményt.

A negyeddöntőknél Muszukajev egykori honfitársával, az U20-as világbajnok Mamedovval találkozott. Az orosz igencsak aktív volt, az utolsó szó azonban Muszukajevé volt, miután a hajrában tudott fordítani és 5-4-gyel bejutott a súlycsoport elődöntőjébe.

Négy esztendővel ezelőtt még olimpiai kvóta járt volna az elődöntőért, most azonban még ott sem nyugodhatnak meg a versenyzők, hiszen az első öt helyezett kap párizsi repülőjegyet.

Iszmail nem bízta sorsát a bronzcsatára, vagy a kvótamérkőzésre, pedig a tavalyi világbajnok iráni Amuzadhalili ellen kevesen fogadtak volna a Stark Arénában. Az elődöntő hasonlóan alakult, mint az orosz elleni mérkőzés, oda-vissza mentek a pontok, de a végén Muszukajev örülhetett, miután az utolsó másodpercekben sikerült kétpontos levitelével fordítani és 6-5-re győzni.

Az öröm ezúttal könnyekben mutatkozott meg, hiszen Európa-bajnokunk összeroskadva sírva fakadt még a szőnyegen közepén. Nem hiába, hiszen amellett, hogy kedden világbajnoki címét küzdhet a Puerto Ricó-i ellen, olimpiai kvótát harcolt ki Magyarországnak.

Eközben sajnos az is eldőlt, hogy a 97 kilóban Bajcajev Vlagyiszlav versenye véget ért, miután óriási meglepetésre Szadulajev tetemes hátrányban feladta a Snydert is legyőző, orosz származású, ám bahreini színekben versenyző Tazsudinov elleni elődöntőt.

Másnap minden szem Muszukajevre szegeződött, aki már az első menetben megmutatta, hogy formája nem csak véletlenszerű volt hétfőn. Szenzációs birkózását folytatva gyűjtötte a Puerto Ricó-i ellen a pontokat, sőt, egészen 11-ig meg sem állt, technikai tussal lett világbajnok!

Muszukajev Iszmail ezzel megszerezte a magyar birkózás 31. világbajnoki címét, a másodikat szabadfogásban, amelyre 44 évet kellett várnunk.

A magyar versenyzők mérkőzései:

Tizenhat közé jutásért:
65 kg: Muszukajev Iszmail – Adil Oszpanov (kazah) 7-0
- az albánt és ukránt legyőző olimpiai bajnok japán jön a nyolcaddöntőben

97 kg: Bajcajev Vlagyiszlav – Lukas Krasauskas (litván) 10-0
- a dél-afrikait legyőző kétszeres olimpiai bajnok Szadalujev következik a nyolc közé jutásért

Nyolcaddöntők:
65 kg: Muszukajev Iszmail – Otoguro Takuto (japán) tus 6-1-nél
- a kirgizt, jemenit és argentint legyőző orosz jön a négy közé jutásért

97 kg: Abdulrasid Szadulajev (független egyéni induló, orosz) – Bajcajev Vlagyiszlav 4-2

Negyeddöntők:
65 kg: Muszukajev Iszmail – Samil Mamedov (független egyéni induló, orosz) 5-4
- a világbajnok iráni jön a döntőbe jutásért

Elődöntők:
65 kg: Muszukajev Iszmail – Rahman Amuzadhalili (iráni) 6-5

Döntők:
65 kg: Muszukajev Iszmail – Sebastian C. Rivera (Puerto Ricó-i) 11-0

------------------------------------- 

A hétfői súlycsoportok végeredménye:

65 kg (45 induló). Döntő: Muszukajev – Rivera 11-0
VILÁGBAJNOK: MUSZUKAJEV ISZMAIL (MAGYARORSZÁG)
2. Sebastian C. Rivera (Puerto Rico)
3. Vazgen Tevanjan (Örményország) és Samil Mamedov (független egyéni induló, orosz)
5. Rahman Amuzadhalili (Irán) és Maxim Sacultan (Moldova) 

97 kg (35 induló). Döntő: Tazsudinov – Magomedov tus 8-1-nél
Világbajnok: Ahmed Tazsudinov (Bahrein)
2. Magomedkhan Magomedov (Azerbajdzsán)
3. Kyle Snyder (Egyesült Államok) és Givi Matcsarasvili (Grúzia)
5. Abdulrasid Szadulajev (független egyéni induló, orosz) és Ibrahim Ciftci (Törökország)
... 14. Bajcajev Vlagyiszlav (Magyarország)

Szabadfogású csapatpontverseny:
1. Egyesült Államok 148 ponttal
2. Irán 110 ponttal
3. Grúzia 80 ponttal
... 10. Magyarország 37 ponttal

-------------------------------------

A hétfői súlycsoportok programja: 

2023. szeptember 18. (hétfő)
8.15 – 8.45 | Orvosi vizsgálat és az első mérlegelés
10.30 – 14.30 | Selejtezőmérkőzések
16.45 – 17.45 | Elődöntők

2023. szeptember 19. (kedd)
8.00 – 8.15 | Második mérlegelés
10.30 – 14.30 | Vigaszági mérkőzések
18.00 – 21.00 | Helyosztók és eredményhirdetések
21.00 – 21.30 | Olimpiai kvalifikációs mérkőzések (65, 97 kg) 

A sorsolás:

65 kg (45 induló).Muszukajev Iszmail (FTC)
A súlycsoport teljes sorsolását ITT lehet megtekinteni!

  • Tizenhat közé jutásért: Adil Oszpanov (kazah)

Az ágára sorsolt még: Amuzadhali (iráni), Madi (Comore-szigeteki), Coman (román), Jon (dél-koreai), Cuero (kolumbiai), Gomez (mexikói), Anuj (UWW), Bienkowski (lengyel), Lee (amerikai), Najim (bolgár), Dzsalolov (üzbég), Destribats (argentin), Leutert (svájci), Mamedov (független egyéni induló, orosz), Hadzsimurod (kirgiz), Nyongesa (kenyai), Guzan (jemeni), Dudaev (albán), Otoguro (japán), Mc Neil (kanadai), Arusanjan (ukrán).

97 kg (35 induló). Bajcajev Vlagyiszlav (Csepel TC)
A súlycsoport teljes sorsolását ITT lehet megtekinteni!

  • Tizenhat közé jutásért: Lukas Krasauskas (litván)

Az ágára sorsolt még: Snyder (amerikai), Randhawa (kanadai), Lefter (moldovai), Baltmunh (mongol), Hemeljajev (türkmén), Angulo (kolumbiai), Lacey (Rosta Rica-i), Ibragimov (üzbég), Tazhudinov (bahreini), Honis (olasz), Goleidzs (iráni), Mcselidze (ukrán), Isiguro (japán), Szadulajev (független egyéni induló, orosz), De (dél-afrikai).