Cikk keresés:    

Ligeti: A párizsi olimpia a célom!

2022. 04. 22., írta: Krasznai Bence, fotót készítette: UWW, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

Még a laikusok szívét is megdobogtatta a budapesti Európa-bajnokságon Ligeti Dániel, aki a szabadfogású 125 kilogrammosok között hihetetlen szenvedéllyel és küzdeni akarással nyolc év után ismét dobogóra állt világversenyen – a BOK-csarnokban három győztes és egy vesztes mérkőzést követően lett az övé a bronzérem.

A szerbiai Magomedgadzsi Nuraszulov ellen úgy nyertél 6–4-re a helyosztón, hogy a második menetben az egyik lábadat lényegében nem tudtad használni.

  • Több ponton elszakadt a combhajlító-izmom. A verseny másnapján már mentünk is a sportkórházba, ahol meglett a diagnózis, és az is kiderült, hogy szerencsére nem kell műteni. Ekkor tudtam igazán még egyszer örülni a bronzéremnek.

Milyen hosszú kihagyás vár rád?

  • Ha minden jól megy, mostantól számítva négy hét múlva már birkózhatok. Hál’ Istennek egész gyorsan alakul a felépülésem. A hazaérkezésem után tíz napig véralvadásgátlót szedtem, aztán megkezdődhetett az óvatos gyógytorna, eleinte alapgyakorlatokkal, lábemelésekkel. Azóta már szépen megy a guggolás is! De meg kell küzdenem érte, olyan sűrű a napi programom, amilyennel még az edzőtáborokban is csak ritkán találkozom.

Nagyon rég nem láttunk már olyan jól birkózni, mint a BOK-csarnokban.

  • Olyan úton indultunk el Bánkuti Zsolt szövetségi kapitánnyal, amilyenre nagyon régóta szükségem van. Közvetve vagy közvetlenül ifi korom óta segíti a munkámat, tökéletesen bízom benne, hisz nagyon jól ismer. A mostani minőségében november óta dolgozunk együtt vele, és állíthatom, nemcsak nekem, hanem az egész csapatnak nagy segítségére van, és szerintem ez a többiek formáján is látszott az Európa-bajnokságon.

Nyolc év után álltál fel ismét világverseny dobogójára. Mekkora motivációt ad ez a folytatáshoz?

  • Ez a bronzérem komoly visszaigazolása az elmúlt időszakban elvégzett munkának, és nagy megerősítés abban, hogy érdemes folytatni a karrieremet. Azt érzem, álmodozhatok arról, hogy a legjobbak közé nőjem ki magam. Ez a siker kellett ahhoz, hogy bizton állíthassam: a párizsi olimpia a célom.

Mi kell ahhoz, hogy tartósan ugyanolyan jó teljesítményt nyújts, mint Budapesten?

  • Az a forma a koncentráción és az állóképességen alapult, és ebben bízhatok. Ha ezt újra elérem, és ugyanehhez képest minimálisan előre tudok lépni, akkor úgy vélem, rendszeresen ott lehetek az érem közelében. Noha csak néhány hetet készülhettünk együtt, rengeteget segített a nemrégiben honosított, Budapesten ezüstérmes Bajcajev Vlagyiszlav (97 kg – a szerk.). A vele való küzdelmek egész egyszerűen felgyorsítottak. Jó lenne még többet dolgozni vele, az lenne a legszuperebb, ha én utaznék hozzá, hiszen Oroszországban még több minőségi edzőpartner van – de mint tudjuk, manapság ez nem olyan egyszerű…

Ha meg kellene fogalmaznod a következő időszak legfontosabb célját, akkor azt hogyan tennéd?

  • Remélem, eljutok a pályafutásom azon szakaszába, amelyikben egyre többet birkózhatok olyan kaliberű sportolókkal, mint a Budapesten győztes török, Taha Akgül vagy a második helyen záró grúz, Geno Petriasvili. Ehhez az kellene, hogy rendszeresen elérjek a helyosztókig. Azt hiszem, látom, mi kell ehhez. És harminckét évesen végre tudom, miként kell birkózni a hazai közönség előtt – eddig ez nem sikerült, de a kilátogató szuper közönség megtanított rá. Örülnék annak, ha legközelebb esetleg a jövő évi olimpiai kvalifikációs világbajnokságon bizonyíthatnék itt. Ki tudja, hátha mi kapjuk meg a rendezés jogát!

EURÓPA-BAJNOKSÁG, BUDAPEST 
Ligeti Dániel mérkőzései
Nyolcaddöntő:
 Ligeti Dániel–Gabriel Tysz (szlovák) tus 5–0-nál

Negyeddöntő: Ligeti Dániel–Gennadij Cudinovic (német) 7–0
Elődöntő: Taha Akgül (török)–Ligeti Dániel 10–0
Bronzmérkőzés: Ligeti Dániel–Magomedgadzsi Nuraszulov (szerb) 6–4

A szabadfogású 125 kg végeredménye
1. Taha Akgül (Törökország)
2. Geno Petriasvili (Grúzia)
3. LIGETI DÁNIEL és Robert Baran (Lengyelország)