Cikk keresés:    

Megtartották az olimpiai eskütételt

2024. 07. 08., írta: MTI/Krasznai Bence, fotót készítette: RT, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

Hétfőn megtartották a párizsi olimpiára utazó sportolók ünnepélyes fogadalomtételét Budapesten, a Müpában. A magyar birkózókat két kvótásunk, Lévai Zoltán (kf, 77 kg) és Losonczi Dávid (kf, 87 kg), a Tokióban olimpiai bajnok Lőrincz Tamás, a Magyar Birkózók Szövetsége (MBSZ) ügyvezető alelnöke, Bacsa Péter, az MBSZ nemzetközi kapcsolatok és protokolligazgatója, Ali Csilla, a szabadfogású válogatott szövetségi kapitánya, Bánkuti Zsolt, valamint a kötöttfogású válogatott edzője, Lőrincz Viktor képviselte.

A fogadalomtétel szövegét Szilágyi Áron háromszoros olimpiai bajnok kardvívó és Kapás Boglárka világ- és Európa-bajnok úszó mondta el az ünnepségen, amelyen kettejük között Lőrincz Tamás olimpiai bajnok birkózónk, a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia (KIMBA) szakmai igazgatója tartotta a magyar zászlót.

Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke köszöntőjében azt kérte a sportolóktól: ne teherként, hanem lehetőségként éljék meg az olimpiai szereplést annak érdekében, hogy ki tudják hozni magukból a maximumot. Azt kívánta a jelen lévő sportolóknak, hogy elmondhassák magukról: mindent megtettek. 

A MOB vezetője arról is beszélt, hogy legutóbb száz éve volt Párizsban olimpia, azóta sok minden megváltozott, az olimpiai mozgalom pedig meghallotta az új idők szavát. Ugyanakkor úgy vélte, az alapértékek nem változtak, a sportolók ugyanúgy a saját határaikat feszegetve versenyeznek. Hozzátette, az olimpiai mozgalom jelszava, a gyorsabban, magasabbra, erősebben! mostanra kiegészült az együtt szóval. 

Gyulay Zsolt közölte, hogy a július 26-i megnyitón Böde-Bíró Blanka kézilabdázó és Tóth Krisztián cselgáncsozó viszi a magyar zászlót. 

Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár kifejtette, Magyarország valódi sportnagyhatalom, ezért nem véletlenül nagyok az elvárások, ugyanakkor ma már kijutni is nehéz az ötkarikás játékokra. 
 

A profi sport elképesztő tempóban fejlődik. Tudományágak egész sorát kell behatóan ismerni  mondta Schmidt Ádám, aki igazi csapatmunkának nevezte, hogy ilyen szép számú  jelenleg 21 sportágban 180 tagú  lesz a magyar olimpiai csapat a francia fővárosban. Megemlítette az edzőket, a segítőket, a szövetségeket, a klubokat és a MOB-ot.  

A sportállamtitkárságban azt vállaltuk, hogy ehhez biztosítjuk a hátteret, és ezt teljesítettük – tette hozzá. 

Az államtitkár azt üzente a sportolóknak, hogy pályafutásuk mérföldkövéhez érkeztek, és minden honfitársuk mögöttük áll majd. 

Ne csak a teljesítményetekkel hívjátok fel magatokra a figyelmet, hanem mutassatok példát sportszerűségből és emberségből is  zárta szavait Schmidt Ádám. Hajrá magyar sport, hajrá magyarok! 

Táncosok és légtornászok előadása színesítette az egyórás ünnepséget, amelyen Sulyok Tamás, Magyarország köztársasági elnöke is beszédet mondott.Kiemelte: „Az olimpia a versenyek versenye. Ekkor születnek sporttörténelmünk legszebb fejezetei, s ezt azok írják, akik a célegyenesben átveszik a vezetést, akik csúcsokat döntenek, akik fellépnek a dobogóra, akik tiszteletére megszólal a magyar himnusz. 

Sulyok Tamás köszönetét fejezte ki, hogy a magyarok kiharcolták a részvételt a világ legjobb sportolói között, hogy küzdenek és megmutatják, miként lehet csúcsteljesítményt nyújtani. 

Olyanok, akik a világ élsportolói között is megállják a helyüket, képesek legyőzni másokat és saját magukat is, akikre büszkék vagyunk, akikért minden magyar szív egyszerre dobban  mutatott rá az államfő. 

A párizsi olimpiát július 26. és augusztus 11. között rendezik meg, a birkózóverseny augusztus 5-től 11-ig zajlik. Sportágunkat Lőrincz Tamás mellett két kvótásunk, Lévai Zoltán (kf, 77 kg) és Losonczi Dávid (kf, 87 kg), az MBSZ ügyvezető alelnöke, Bacsa Péter, az MBSZ nemzetközi kapcsolatok és protokolligazgatója, Ali Csilla, a szabadfogású válogatott szövetségi kapitánya, Bánkuti Zsolt, valamint a kötöttfogású válogatott edzője, Lőrincz Viktor képviselte a Müpában. Párizsban Lévai és Losonczi mellett további három magyar birkózóért szoríthatunk, Ligeti Dánielért (szf, 125 kg), Nagy Bernadettért (76 kg) és Muszukajev Iszmailért (szf, 65 kg).