Cikk keresés:    

Megvan a magyar csapat a budapesti Európa-bajnokságra!

2022. 03. 07., írta: Krasznai Bence, fotót készítette: UWW, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

A Magyar Birkózók Szövetsége (MBSZ) elnöksége elfogadta a március 28-án kezdődő budapesti Európa-bajnokságon résztvevő válogatott összetételére vonatkozó szakmai bizottsági javaslatot. Ennek alapján mondhatjuk, hogy a jövő válogatottjának szurkolhatunk a BOK-csarnokban, hiszen olyan, a visszavonulás küszöbén, vagy már azon túl lévő közelmúltbeli klasszisok nem indulnak, mint a vb-aranyérmes Sastin Marianna, az Európa-bajnok Barka Emese, az olimpiai, világ- és Európa-bajnok Lőrincz Tamás, az Eb-első, olimpiai második Lőrincz Viktor, a vb- és Eb- győztes Korpási Bálint, a világbajnok Kiss Balázs, vagy a vb- és Eb-harmadik Veréb István. A távolmaradók között találunk egy ifjú titánt is: vasárnap vált hivatalossá, hogy vállműtéte utáni lábadozásából még nem épült fel teljesen a vb-2., olimpiai 5. Szőke Alex.

A keretben azonban rajta kívül is találunk fiatal kiválóságot, kötöttfogásban és a nők között az indulók szinte mindegyike nyert már érmet utánpótlás-világversenyen. Olyan is akad, aki már a felnőtt mezőnyben is bizonyított – például az Eb-harmadik, Európai Játékokon második Torba Erik, aki ismét bevállalja a nagy fogyást, s elindul a 60 kilogrammosok között. Ott lesz a hazai kontinensviadalon a betegségéből felépülő, Eb-második Lévai Zoltán is, akiről és a többi kötöttfogásúról Bácsi Péter, az MBSZ szakmai igazgatója így beszélt az MBSZ honlapján:

  • „Tavaly szívizomgyulladás miatt öthónapos kényszerpihenőre szorult, és őszintén, nem gondoltam, hogy ennyire hamar visszatér. Ugyanakkor nagyon örülök neki! Úgy tűnik, jó formában van, részt vett Bulgáriában a rangos Dan Kolov–Nikola Petrov-emlékversenyen, ahol annak ellenére is biztató teljesítményt nyújtott, hogy nem szerzett érmet. Kötöttfogásban három olyan viadal volt, amelyre válogatóként tekintettünk, Zágrábban, Veliko Tarnovóban és idehaza, Budapesten. A legszorosabb csata a 87 kilogrammosok között zajlott: az U23-as vb-második Losonczi Dávid sérülés miatt nem tudott indulni, az U23-as világ- és Európa-bajnok, felnőtt Eb-3. Szilvássy Erik, valamint a vb-5., junior vb- és Eb-győztes Takács István csatájából végül előbbi került ki győztesen.”

A női válogatott nyolc tagja nem akármilyen sorozatterhelésnek van kitéve: a budapesti Eb mellett az eheti plovdivi U23-as Európa-bajnokságon is képviselik a magyar színeket.

  • „A lányok és a szabadfogású fiúk válogatási szisztémája három helyett két versenyre szűkült. Fontos kiemelni, hogy a hölgyek között az U23-as Európa-bajnokságon elért eredmény is befolyásolhatja a Budapesten érdekelt csapat összetételét, így a most közölt keret még változhat. A női válogatottunk tehát nagyon fiatal még, s azt hiszem, a sportolók töretlen fejlődésének érdekében nem a budapesti, hanem a plovdivi eseménynek kell prioritást élveznie. Két héten belül nagyon nehéz kétszer csúcsformát időzíteni. Az Eb-második Németh Zsanett kihagyta a válogatóversenyeket, így nem lép szőnyegre a BOK-csarnokban.”

Bácsi Péter arról is beszélt, hogy a szabadfogásúak között a legnagyobb meglepetés a 86 kilogrammosok között történt.

  • „Püspöki Patrik mindenkit meglepett, maga mögé utasította az utánpótlás-világversenyeken többször is jól szerepelt Mester Milánt és Lukács Botondot. A többi súlycsoportban nem voltak különösebben nagy kérdések. Örömmel figyeltük nehézsúlyú Eb-ezüstérmesünk, Ligeti Dániel jó szereplését, aki a Törökországban február végén rendezett nívós nemzetközi viadalon remek birkózással bronzérmet nyert. Nagyon jót tenne az önbizalmának, ha Budapesten is dobogóra állhatna, remélem, sikerül neki. Honosított orosz sportolóink sikerességében is bízhatunk, Muszukajev Iszmail és Vlagyiszlav Bajcajev egyaránt érmet nyerhet.”

A nők Dunavarsányban, a kötöttfogásúak Tatán, míg a szabadfogásúak a fővárosban edzőtáboroznak, az MBSZ mindhárom összetartásra szép számmal vár külföldi csapatokat. Az Európa-bajnokság a grapplingesek küzdelmeivel március 26-án kezdődik, a birkózók 28-án rajtolnak. A belépés ingyenes!

EURÓPA-BAJNOKSÁG, BUDAPEST (MÁRCIUS 28.–ÁPRILIS 3.)

A magyar válogatott

Szabadfogás
61 kg: Halidov Gamzatgadzsi (ESMTK)
65 kg: Muszukajev Iszmail (Ferencvárosi TC)
70 kg: Antal Dániel (Újpesti TE)
74 kg: Kuramagomedov Murad (Tatabányai SC)
79 kg: Vida Csaba (Kecskeméti TE)
86 kg: Püspöki Patrik (Bajai BC)
97 kg: Vlagyiszlav Bajcajev (Csepeli TC)
125 kg: Ligeti Dániel (Haladás VSE)

Kötöttfogás
60 kg: Torba Erik (Bp. Honvéd)
63 kg: Kecskeméti Krisztián (Ceglédi VSE-KIMBA)
67 kg: Váncza István (Ferencvárosi TC-KIMBA)
72 kg: Fritsch Róbert (Bp. Honvéd)
77 kg: Lévai Zoltán (Bp. Honvéd)
82 kg: Lévai Tamás (Bp. Honvéd)
87 kg: Szilvássy Erik (Csepeli BC)
97 kg: Érsek Róbert (Bp. Honvéd)
130 kg: Vitek Dárius (Bp. Honvéd)

Női birkózás
50 kg: Szekér Szimonetta (Bp. Honvéd)
53 kg: Dénes Mercédesz (Érdi Spartacus)
55 kg: Bognár Erika (Bp. Honvéd)
57 kg: Szél Anna (Orosházi SBK-KIMBA)
59 kg: Dollák Tamara (Újpesti TE-KIMBA)
62 kg: Szabó Nikolett (Ferencvárosi TC-KIMBA)
68 kg: Szabados Noémi (Ferencvárosi TC-KIMBA)
72 kg: Elekes Emese (Vasas SC)
76 kg: Nagy Bernadett (Újpesti TE-KIMBA)