Cikk keresés:    

Muszukajev: Életem legfontosabb két éve előtt állok

2022. 11. 28., írta: Krasznai Bence, fotót készítette: UWW, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

Honosított szabadfogású sportolóinkkal, a belgrádi világbajnokságon bronzérmes Muszukajev Iszmaillal (65 kg), valamint az ötödik helyen záró Bajcajev Vlagyiszlavval (97 kg) beszélgettünk az elmúlt időszakról és a célokról.

Muszukajev Iszmail a Stark Arénában pályafutása során második alkalommal állhatott fel a világbajnoki dobogó harmadik fokára, ám ezúttal nem lehetett maradéktalanul elégedett az eredménnyel.

„A minimum elvárást teljesítettem a bronzéremmel, a fő célomat nem sikerült elérni, aranyéremért utaztam Belgrádba, s még mindig szomorú vagyok amiatt, hogy ez nem sikerült” – nyilatkozta a Magyar Birkózók Szövetségének (MBSZ) az olimpiai ötödik helyezett klasszis.

A Muszukajevet legyőző iráni Rahman Amuzad Kalili annak ellenére is meglepte a komplett mezőnyt, hogy aktuális Ázsia-bajnokként érkezett a világbajnokságra. Merthogy birkózásban különösen ritka, hogy valaki mindössze 20 esztendősen hozzá hasonló dinamikai, technikai és erőfölénnyel felnőtt-világbajnokságot nyerjen. Az idén junior vb-győztes, Muszukajevet és más klasszisokat is maga mögé utasító Amuzad Kalili úgy nyerte meg a belgrádi felnőtt-vb-t, hogy öt meccsen összesen 49 pontot csinált a riválisain.

„Az első mérkőzésemen birkóztam ellene, és azt hittem, hogy simán legyőzöm. Nem az történt, amire számítottam, meglepetés volt a srác. Nagyon fiatal még, kiválóan küzdött a vb-n, magas, hosszúak a karjai, és tökéletesen használta ki a fizikai adottságait. Azóta is sokat gondolkozom azon, legközelebb hogyan birkózom ellene, edzéseken gyakran külön arra készülök, hogyan semlegesítsem az általa alkalmazott technikákat” – meséli Muszukajev.

Muszukajev a világbajnokság óta Budapesten él, ebben főként az orosz–ukrán háború játszik közre. Hamarosan azonban hazatér, ám előtte a világválogatott tagjaként még részt vesz a december 10-én és 11-én esedékes világkupán az Egyesült Államokban.

„Nagy hangsúlyt fektetek arra, hogy mentálisan tökéletes állapotba kerüljek a jövő évi olimpiai kvalifikációs világbajnokságig. Tudom, hogy rengeteg munka áll előttem addig. Mindent meg kell tennem annak érdekében, hogy kvalifikáljam magam a 2024-es párizsi játékokra. Nem lesz könnyű, de természetesen azzal is megpróbálkozom, hogy világbajnoki aranyérmet nyerjek. Tudom, azelőtt még az Európa-bajnokságon is helyt kell állnom, de nem kérdés, a vb az év fő versenye. Életem legfontosabb két éve előtt állok, hiszen mindent meg kell tennem azért, hogy kijussak Párizsba, s ott a lehető legjobb eredményt érjem el.”

A magyar színekben Eb-ezüstérmes Bajcajev Vlagyiszlav nagyon közel állt ahhoz Belgrádban, hogy dobogóra álljon. A bronzmérkőzésen azzal az U23-as világbajnok grúz Givi Macsurasvilivel birkózott, akitől az idén júniusban rendezett római Matteo Pellicone-emlékversenyen 14–9-es vereséget szenvedett. Húsz másodperccel a vb-bronzmeccs vége előtt azt lehetett sejteni, Bajcajev visszavág, de támadását megkontrázta a grúz, négypontos akciót hajtott végre, ezzel 5-3-ra diadalmaskodott.

Bajcajev így emlékszik vissza a történtekre: „Tragédiaként éltem meg ezt a meccset, borzalmasan érzem magam a történtek miatt, nagyon nehezen viselem, hogy az ötödik helyen zártam. Egyetlen nagyon rossz mozdulat miatt világbajnoki bronzérmet buktam. A verseny legfontosabb tanulsága az, hogy az eddig megszokotthoz képest többet kell támadnom, ahelyett, hogy az eredmény megtartására fordítom az energiámat. A világbajnokság óta nagyon kevés időt töltöttem Oroszországban – sokat küzdöttem a Bundesligában, és Magyarországon is készültem. Nekem is hasonlóak a céljaim, mint Muszukajevnek, jól szeretnék szerepelni a világ- és Európa-bajnokságon, majd Párizsban kiemelkedő eredményt érnék el.”