Cikk keresés:    

Nagy Bernadett: „Hiszem, hogy minden okkal történik”

2024. 04. 21., írta: Krasznai Bence, fotót készítette: VZs, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

A kétszeres Európa-bajnoki bronzérmes Nagy Bernadett a nemrégiben Bakuban rendezett európai olimpiai kvalifikációs birkózóversenyen a 76 kilogrammosok között megszerezte sportágunk harmadik magyar kvótáját. Az ezért járó hárommillió forintos szövetségi jutalmat szombaton, a KIMBA-ban rendezett U20-as válogatóversenyen vehette át. Az Újpest kiválóságával az elmúlt időszak nehézségeiről és örömeiről is beszélgettünk.

Finoman fogalmazva sem nevezhető egyszerűnek Nagy Bernadett legutóbbi két éve, hiszen januári visszatérése előtt másféléves kényszerpihenőre szorult.

„Két éve áprilisban, a budapesti Európa-bajnokságon noha összejött a bronzérem, a helyosztón megsérült a térdem. Eltelt öt hónap, s már a harmadik doktornál jártam, mire észrevették, elszakadt a szalag. Megműtöttek, de rosszul sikerült a beavatkozás, és újabb fél évbe telt, mire ez kiderült, így tavaly áprilisban még egyszer a műtőasztalra kellett feküdnöm. Onnantól kőkemény, öt hónapig tartó, napi ötórás rehabilitáció, majd némi sokkterápia következett, s csak ezek után mondhattam azt, hogy felépültem” – emlékszik vissza a klasszis.

Persze felmerül a kérdés: miként telhetett el fél év, mire kiderült, félresikerült az első operáció?

„Borzalmasan fájt a térdem, éreztem, hogy valami nem oké. 2022 decemberében műtöttek, és rendkívül lassan fejlődtem. A csapat Magyarkanizsára ment edzőtáborozni januárban, és mondták, hogy tartsak velük, ne maradjak itthon egyedül – pedig csak kondizni tudtam. Az egyik edzésen odajött hozzám Valdemar Stajer, és felajánlotta a segítségét. Olyan rehabilitációs központba hozott Újvidékre, ahol csak ilyen sérülésekkel foglalkoznak. Itt derült ki a hiba, azt mondták, olyan állapotban van a térdem, mintha két hónapja műtötték volna. Rengetegen segítettek abban, hogy a következő félévet ott tölthessem rehabilitációval.” 

Nem jó belegondolni abba, mi történik, ha úgy döntenek, nem viszik magukkal edzőtáborba Magyarkanizsára. Nagy Bernadett épp emiatt szerencsésnek is tartja magát: „Vallásos ember vagyok, hiszem, hogy minden okkal történik, és a Jóisten nem véletlenül adta ezt a lehetőséget. Noha akkor azt mondtam, ha második alkalommal is meg kell műteni, akkor abbahagyom a birkózást, rengetegen voltak, akik ott voltak mellettem, és tartották bennem a lelket. Ha ők nincsenek, biztosan befejezem a pályafutásomat.”

Már most tudjuk, hogy ez rossz döntés lett volna. Januárban Zágrábban visszatért a nemzetközi porondra, majd februárban Bukarestben Európa-bajnoki bronzérmet, míg áprilisban, Bakuban olimpiai kvótát szerzett.

„A sérülésem után először Bukarestben, a bemelegítőteremben éreztem azt, hogy jó formában vagyok – folytatja Nagy. – A legnagyobb stresszt az okozta a másfél éves kényszerpihenő alatt, hogy nem tudtam, hol tartok a többiekhez képest, ez megviselt. Romániában meccsről meccsre jobban birkóztam, és igazából mindegyik mérkőzésemen azt éreztem, hogy én irányítok. Aztán az Eb-t követő nemzetközi edzőtáborban is azt tapasztaltam, hogy jó vagyok. Ez természetesen megnyugtatott.”

Azerbajdzsánba már úgy utazott, hogy ha a hétszeres Eb-győztes, kétszeres világbajnok török Yasemin Adar a másik ágra kerül, akkor meglesz a kvalifikáció. 

„Ez megtörtént, innentől csak rajtam múlt. Előre persze nem könyveltem el, hogy megvan, csak megállapítottam, hogy az első lépést megtettük, most a következőkön kell túljutni.”

A kétszeres Európa-bajnoki bronzérmes sportoló végül arról is beszélt, nagy megkönnyebbülést jelent, hogy tudja, ott lehet a párizsi olimpián.

„Baku óta jól alszom! El sem tudom mondani, mennyire akartam ezt a kvótát. Mindvégig hittem benne, hogy sikerülhet. Óriási nehézségek árán, de beletettem a munkát, márpedig én csak ebben hiszek – tudom, hogy a melóba a legnehezebb pillanatokban is lehet kapaszkodni. Most nagy teher került le a vállamról, stresszmentesen utazhatok az olimpiára, ahol bármi megtörténhet. Természetesen éremért utazom, de nem félek attól, hogy mi történik, ha ez nem sikerül.”

A kvótaszerzésért járó nettó hárommillió forintos szövetségi jutalom is segítheti Bernadettet a felkészülésben. Az összeget most szombaton, a Kozma István Magyar Birkózó Akadémián rendezett U20-as – nemzetközi – válogatóversenyen vehette át az MBSZ elnökétől, Németh Szilárdtól, valamint Bácsi Péter szakmai igazgatótól.