Cikk keresés:    

Sajtónyilvános edzés a Körcsarnokban

2024. 04. 02., írta: Deák Zsigmond, fotót készítette: RT, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

Az eheti bakui kontinentális olimpiai selejtező előtt sajtónyilvános edzést tartott a Magyar Birkózó Szövetsége (MBSZ) a Körcsarnokban.

A kötött- és a szabadfogású válogatott tagjai mellett az utolsó simításokat Tatán végző nőket a már magyar színekben Eb-ezüstérmes Orsós Sztalvira, valamint mestere, Maxim Molonov szövetségi kapitány képviselte. Mindketten aktívan részt vettek a férfiak tréningjén, még egymással is birkóztak. „Nem szeretnék jósolgatni, mert az nem szokott bejönni. Azt remélem, hogy Bakuban mind az öt női versenyzőnk higgadtan, okosan, tudása legjavát nyújtva szerepel, s ha így történik, nem lesz probléma” – fogalmazott a mieink orosz szakvezetője.

A magyar kötöttfogásúakat négyen képviselik majd az azeri fővárosban. Az Eb-ezüstérmes Váncza István bedagadt szeme ellenére keményen edzett, a vb- és Eb-2. Lévai Zoltán kiheverte boka- és vállsérülését, a szintén vb-2., olimpiai 5. Szőke Alex kisebb megfázással bajlódik, de elmondása szerint ez nem lehet akadálya a jó eredménynek, az Eb-3. Vitek Darius edzőpartnere pedig a vb-ezüstérmes amerikai Adam Coon volt, aki két hetet nálunk készül. Módos Péter szövetségi kapitány ezúttal szokásával ellentétben bátrabban latolgatotta az esélyeket: „Mindenki nagyon komolyan készült, figyelve a terhelés és a regeneráció ideális egyensúlyára. Legalább egy kvótát várok Bakuból, a négyet egyből aláírnám…” – fejezte be tréfásan.

A fogásnem eddig egy kvótát szerzett a tavalyi belgrádi világbajnok Losonczi Dávid (87 kg, ESMTK) révén, ahogy a szabadfogásúak is, Muszukajev Iszmail (65 kg, FTC) szintén aranyérmes lett a szerb fővárosban. Most Bakuban négyen próbálják kvalifikálni magukat, közülük ehhez Belgrádban az Eb-2. és -3., vb-5. Ligeti Dániel állt a legközelebb, de hajszállal lemaradt róla. Első kiemeltként ezúttal minden esélye megvan a sikerre, így látja ezt Bánkuti Zsolt szakvezető is: „A nehézsúlyúak között a nagyágyúk már kvalifikáltak, szóval, ha Dani jó napot fog ki, akkor akár már most elérheti a Párizsba szóló repülőjegyet. Nagyon bizakodó vagyok, hiszen talán még eltökéltebb, mint valaha.”

A magyar színeket összesen 13 birkózó képviseli majd Bakuban, ahol a kötöttfogásúak április 5-én, pénteken, a nők 6-án, szombaton, a szabadfogásúak pedig 7-én, vasárnap lépnek szőnyegre a szakáganként hat-hat olimpiai súlycsoportban. A döntőbe jutás ér párizsi szereplést, amit majd még a május 9. és 12. között az isztambuli világkvalifikáción is ki lehet vívni.

A bakui magyar csapat
Nők (5 fő): Orsós Sztalvira (53 kg, Csepel TC), Bognár Erika (57 kg, BHSE), Elekes Enikő (62 kg, Csepel TC-KIMBA), Szabados Noémi (68 kg, FTC-KIMBA), Nagy Bernadett (76 kg, UTE). Kötöttfogás (4): Váncza István (67 kg, FTC), Lévai Zoltán (77 kg, BHSE), Szőke Alex (97 kg, ESMTK), Vitek Dárius (130 kg, BHSE). Szabadfogás (4): Kuramagomedov Murad (74 kg, Tatabánya), Püspöki Patrik (86 kg, Baja), Bajcajev Vlagyiszlav (97 kg, Csepel TC), Ligeti Dániel (125 kg, Haladás VSE).