Cikk keresés:    

Szabados és Losonczi is második Antalyában

2024. 03. 09., írta: Tollár Dániel, fotót készítette: tgf.gov.tr, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

Két magyar ezüstérem is született a 2024. évi Yasar Dogu és Vehbi Emre nemzetközi versenyen Törökországban. A női 68 kilogrammosok között Szabados Noémi négy győzelem után csak a vb-ezüstérmes mongoltól kapott ki 3-1-re, míg Losonczi Dávid szintén négy győztes mérkőzést követően az Eb-bronzérmes orosz elleni finálétól kisebb sérülés miatt elővigyázatosságból visszalépett Antalyában.

Isztambul helyett ezúttal Antalyában rendezte meg hagyományos felnőtt nemzetközi versenyét, a Yasar Dogu és Vehbi Emre viadalt a Török Birkózószövetség.

A viadalon 25 ország, 600 birkózója küzdött meg kötött- és szabadfogásban, valamint női birkózásban. Magyarország kötöttfogásban és női birkózásban is három-három versenyzővel volt érdekelt.

A verseny nyitónapján sajnos nem sikerült maradandót alkotnia küldöttségünknek. A hölgyeknél Bognár Erika ugyan megnyerte az 57 kilogrammosok közötti selejtezőjét a török Özgével szemben, 12-0-val melegített be, ám a folytatásban 6-0-ra kikapott a kétszeres U23-as vb-bronzérmes szintén török Kamaloglutól, aki a döntőbe jutásért alul maradt az Eb-győztes orosz Horosavcevával szemben.

Bognár mellett kétszeres Európa-bajnoki bronzérmesünknek, Nagy Bernadettnek sem sikerült éremért küzdenie Törökországban. A 76 kilogrammos versenyző ugyan vezetett a kétszeres Ázsia-bajnoki ötödik mongol Najgalszurennel szemben, végül azonban egy rossz lábra támadást követően tussal kikapott tőle, akit aztán az olimpiai bronzérmes kazah Szizdkova megállított az elődöntőben.

Szintén egy mérkőzés jutott a kötöttfogású 72 kilogrammos Klányi Krisztofernek is, miután az U20-as Eb-bronzérmes török Göcmen techinkai tussal legyőzte őt a selejtezőben, ezzel véget is ért számára a verseny.

Másnap már jóval tovább meneteltek a magyarok, olyannyira, hogy egészen éjszakába nyúlóan küzdöttek, hiszen a rengeteg kiélezett mérkőzés miatt néhány döntőt helyi idő szerint már este 10 óra után bonyolítottak le.

A hölgyeknél a 68 kilogrammos Szabados Noémi ölthette magára a címeres mezt. Háromszoros U23-as Eb-bronzérmesünk szenzációs formában versenyzett. Remek menetelését az olimpiai bronzérmes, Ázsia-bajnok, többszörös világbajnoki érmes kazah Saligina ellen kezdte, aki rögtön 10-0-ra múlt felül, majd jött az az Ázsia-bajnoki bronzérmes üzbég Eszenbajeva, akinél 8-0-ra bizonyult jobbnak, a negyeddöntőben az Ázsia-bajnoki ötödik üzbég Dzsumabajeva sem bírrt vele, 11-0-ra győzött, majd a döntőbe jutásért az orosz Burakova sem tudta megállítani, őt 6-2-re lépte át.

Mindeközben a kötöttfogású 87 kilogrammos Losonczi Dávid is feledtette a zágrábi UWW-rangsorversenyen mutatott teljesítményét, hiszen rögtön három ázsiai birkózót is felül múlt Antalyában. Kezdett az Ázsia-bajnoki ötödik helyezett a kirgiz Ajtbekovval (8-0), majd jött a kétszeres Ázsia-bajnoki ezüstérmes kazah Kalen (9-1), aztán a negyeddöntőben a vb-ezüstérmes üzbég Berdimuratov (13-11), majd az elődöntőben azU23-as Európa-bajnok orosz Margarijan (4-1).

A finálékra tehát a tervezettnél jóval később került csak sor szombaton. A mieink közül elsőként Szabados volt érdekelt, méghozzá a vb-második mongol Enhszajhannal szemben, ahol sajnos már győzött a rutin, 3-1-es pontozás után az ázsiai kezét emelték a magasba.

Nagyjából egy óra elteltével jött volna Losonczi fináléja, világbajnokunk azonan kisebb sérülést szedett össze a csatározások során, így az edzői stáb úgy döntött, hogy elővigyázatosságból jobb, ha kihagyja az Eb-bronzérmes orosz Alirzajev elleni mérkőzést, ezzel Szabadoshoz hasonlóan ő is ezüstérmes lett Törökországban.

A magyar küldöttség hatodik versenyzője, az Európa-bajnok Fritsch Róbert az Ázsia-bajnok kazah Sadukajevtől 8-5-re kikapott, ezzel idő előtt búcsúzni kényszerült a versenytől.

A 2024. évi Yasar Dogu és Vehbi Emre megmérettetésen Szabó Bence nemzetközi bíróként képviselte Magyarországot.