Cikk keresés:    

Szinte bárki felérhet a dobogóra

2021. 04. 18., írta: Krasznai Bence, fotót készítette: Szilágyi Anna, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

Nyolc kötöttfogású birkózó képviseli a magyar színeket a Varsóban jövő héten esedékes Európa-bajnokságon. Sike András válogatott edzővel a várakozásai mellett a sportolók állapotáról is beszélgettünk.

A 2021. évi Európa-bajnokság előnevezéseit ITT lehet megtekinteni!

Szerdán utazik a kötöttfogású birkózóválogatott a Lengyelországban hétfőn kezdődő Európa-bajnokságra. A Módos Péter és Sike András vezette csapat természetesen nem marad le semmiről; a szabadfogású és a női program után, pénteken lesz először érdekelt.

A már olimpiai kvótát szerzett három kötöttfogású sportoló közül csak a világbajnok Korpási Bálint (67 kg) nem indul a kontinensviadalon – mint ismert, ő hatalmas fogyást bemutatva épp egy hónappal ezelőtt, Budapesten kvalifikált a tokiói játékokra. A szövetségi kapitány elmondta, „Maci” már javában készül az olimpiára, s legközelebb júniusban, a törökországi nemzetközi versenyen birkózik, két kiló súlyengedménnyel.

A szintén kvótás Lőrincz testvérekért viszont szoríthatunk Varsóban! A világ- és háromszoros Európa-bajnok, olimpiai ezüstérmes Tamás 77 kilóban, míg a vb-második, Eb-győztes Viktor a 87 kilogrammosok között küzd.

  • „Tamás a 2019-es, nur-szultani vébéaranyérme után mindössze két versenyen, Kubában és a tavaly szeptemberi felnőtt országos bajnokságon indult, szóval nagy szüksége van erre az Eb-re – kezdi Sike András. – Fontos, hogy minél jobb eredményt érjen el, és újra átélje, milyen téthelyzetben küzdeni. Viktor térdét 2020 szeptemberében műtötték, majd a visszatérését követő héten elkapta a koronavírust – mindez sok volt egyszerre. Az év elején még nem tudott olyan formába lendülni, amilyenbe szerettük volna, ráadásul azóta sincs tökéletes állapotban.”

Nemrégiben a budapesti Körcsarnokban válogatót írtak ki a kötöttfogású 97 kilogrammosok mezőnyében – a junior Európa-bajnok Szőke Alex gigászi csatában legyőzte 2009 világbajnokát, a már 38 esztendős Kiss Balázst, így előbbi a májusi, szófiai olimpiai világkvalifikációs viadalon, utóbbi pedig Varsóban képviselheti a magyar színeket. 

  • „Valószínűleg ez lesz Balázs utolsó világversenye. Nagyon bízik abban, hogy Alex megszerzi a kvótát Bulgáriában, mindazonáltal kijelentette, a játékokig tovább készül. Persze nem azért, mert rosszat kíván Szőkének – szimplán ugrásra kész állapotban szeretne maradni, ha bármi történne. Biztos vagyok abban, hogy keményen odateszi magát Lengyelországban, s ha így lesz, szépen búcsúzhat a profi karrierjétől.”

Sike András arra számít, erős mezőny gyűlik össze Varsóban.

  • „Még akkor is így gondolom, ha az olimpia évében járunk, és nem ez az esztendő legfontosabb versenye. Rendhagyó időszakot és meglehetősen kevés eseményt tudhatunk magunk mögött. Épp emiatt gondolom úgy, hogy szinte az összes, már kvótát szerzett sportoló szőnyegre lép az Európa-bajnokságon.”

A kötöttfogású magyar válogatottban egyetlen, a szófiai világkvalifikációs viadalon érdekelt birkózó sem szerepel az Eb-n, a kapitány ettől függetlenül bízik a srácok jó teljesítményében.

  • „Egy-két éremben reménykedem. Ebből a csapatból szinte bárki felérhet a dobogóra. Krasznai Máté, Fritsch Róbert és Szabó László az idén már megmutatta, jó formában van; mindhárman remekeltek a március elején, Rómában rendezett Matteo Pellicone-emlékversenyen. Utóbbi bokája sajnos megsérült, kérdéses, tud-e indulni – legkésőbb hétfő délutánig el kell döntenünk. Amennyiben nem jön rendbe, akkor a junior Eb-győztes Lévai Tamás birkózik helyette.”

EURÓPA-BAJNOKSÁG, VARSÓ

A kötöttfogású program:
Péntek-szombat. 55 kg: nincs magyar induló, 63 kg: Torba Erik (Budapesti Honvéd), 77 kg: Lőrincz Tamás (Budapesti Honvéd), 87 kg: Lőrincz Viktor (Budapesti Honvéd), 130kg: nincs magyar induló.

Szombat-vasárnap. 60 kg: Andrási József (Budapesti Honvéd), 67 kg: Krasznai Máté (Csepeli BC), 72 kg: Fritsch Róbert (Csepeli BC), 82 kg: Szabó László (UTE), 97kg: Kiss Balázs (BVSC-Zugló)