Cikk keresés:    

Tíz országba került a tizenkét kötöttfogású európai kvóta

2024. 04. 05., írta: Tollár Dániel, fotót készítette: UWW, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

Bakuban folytatódott az olimpiai kvótavadászat. A nyitónapon kötöttfogásban küzdöttek meg egymással azok az európai versenyzők, akik a 2023-as belgrádi világbajnokságon nem jutottak párizsi repülőjegyhez.

Izgalmas mérkőzéseket, de számtalan esetben taktikai csatákat is hozott az európai olimpiai kvalifikációs viadal pénteki kötöttfogású versenynapja.

A súlycsoportonként kiosztott két-két olimpiai kvótáért óriási volt a küzdelem, azonban némely súlycsoportban nem feltétlen a papíron esélyes versenyző jutott be az első kettőbe.

A tizenkét indulási jogból kettőt-kettőt a törökök és a független egyéni színekben versenyző orosz sportolók érdemeltek ki. A maradék nyolc kvótából egyet-egyet Moldova, Ukrajna, Franciaország, Finnország, Szerbia, Grúzia, Litvánia és Németország nyert meg.

A bakui megmérettetést követően tisztán látható, hogy a májusi, isztambuli világkvalifikációra is maradtak bent kiváló versenyzők.

A 60 kilogrammosoknál például az azeri Mammadli, a grúz Abuladze, az orosz Allahjarov, a szerb Tibilov, a 67 kilogrammosoknál Váncza István mellett a török Can, a román Mihut, a lengyel Sahakyan, a norvég Thoresen, az orosz Bicsurin sem tudott kvalifikálni.

A 77 kilogrammosoknál Lévai Zoltánnal együtt csúszott le az európai kvótáról az orosz Tjuljubajev, a fehérorosz Lijah, a horvát Kamenjasevic, a francia Ghanem, a grúz Lomadze, a moldovai Gutu és a szerbiai Nemes is.

A 87 kilogrammosok között nem jutott a legjobb kettő közé többek között a fehérorosz Maszkevics, az azeri Abbasov, a dán Bisultanov, a grúz Hecurjani, a 97 kilogrammosoknál Szőke Alex mellett az orosz Murtazalijev, a finn Savolainen, az olasz Kakhelashvili, a norvég Baldauf és a szerb Kadzsaja sem szerzett kvótát.

Nehézsúlyban Vitek Dárius-on kívül is maradtak bent ismertebb nevek, mint például az észt Nabi, az azeri Kandelaki, a finn Kuosmanen, a norvég Marvik és a román Alexuc Ciurariu is.

Az európai kvalifikáción kiosztott kötöttfogású kvóták:
60 kg: Moldova, Törökország
67 kg: Ukrajna, Franciaország
77 kg: Törökország, Finnország
87 kg: Szerbia, független egyéni induló, orosz
97 kg: Grúzia, Litvánia
130 kg: Németország, független egyéni induló, orosz

A nemzetük számára olimpiai kvótát kiharcoló kötöttfogású versenyzők:
60 kg: Victor Ciobanu (moldovai), Enes Basar (török)
67 kg: Parviz Naszibov (ukrán), Mamadassa Sylla (francia)
77 kg: Burhan Akbudak (török), Jonni Sarkkinen (finn)
87 kg: Alekszander Komarov (szerb), Milad Alirzajev (független egyéni induló, orosz)
97 kg: Robert Kobliasvili (grúz), Mindaugas Venckaitis (litván)
130 kg: Jello Krahmer (német), Szergej Szemjonov (független egyéni induló, orosz)