Cikk keresés:    

Újabb bizonyítékot adnánk arra, hogy jó úton haladunk

2023. 01. 01., írta: Krasznai Bence, fotót készítette: Internet, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

Az új esztendőben a magyar birkózósport is új célok elé néz. A Magyar Birkózók Szövetsége (MBSZ) szakmai igazgatója, Bácsi Péter a 2023-as szakmai feladatokról, tervekről és reményekről nyilatkozott.

Kezdetét veszi az olimpiai kvalifikációs időszak, szeptemberben, a belgrádi világbajnokságon lehet megszerezni az első kvótákat. Mit várhatunk a válogatottjainktól?

  • A csapatok az alapozás kellős közepén járnak, minden a terv szerint halad. Persze, jó lett volna, ha Budapesten rendezhetjük a vébét, tulajdonképpen Belgrádnak is örülhetünk, közel van hozzánk, félig-meddig hazai szőnyegnek nevezhető. Ha a sportolóink ugyanúgy szerepelnek, ahogyan a tavalyi, szintén belgrádi világbajnokságon, akkor az kvótaszámban is megfelelő lenne. A női szakágtól és a szabadfogástól egy-egy, míg a kötöttfogástól kettő-három kvalifikációt remélek. Ez persze nagyon nehéz lesz, hiszen a már megszokotthoz képest eggyel kevesebb kvótát lehet megszerezni, mivel a két ötödik helyezett is birkózik egymással. 

Idén két rangos eseménynek is otthont adunk, július 6. és 9. között az U15-ös Európa-bajnokság zajlik Kaposváron, egy héttel később, július 13-tól 16-ig a Magyar Nagydíjat, a Polyák Imre-emlékversenyt rendezzük meg.

  • A kormány jelenleg kisebb versenyek megrendezését támogatja, a vb-re ezért nem kerülhet sor nálunk. De visszatér a Magyar Nagydíj, amelynek nagyon örülök, hiszen nagy hagyománya van, volt idő, amikor a legerősebb versenyek egyikeként tartották számon. Fontos viadal, megkérdőjelezhetetlen a létjogosultsága. Mindhárom fogásnem szőnyegre léphet, ráadásul a verseny után egyhetes nívós nemzetközi edzőtábort is rendezünk. A mi javaslatunkra valósult meg az elképzelés, hogy két kiló súlyengedménnyel lehessen szőnyegre lépni. Az biztos, hogy nem lesz egyszerű összehozni egymás után a két versenyt, az MBSZ munkatársainak fel van adva a lecke, mindössze négy nap van a serdülő Eb vége és a Magyar Nagydíj nyitó napja között. De addig jó, amíg zajlik az élet!

Az utánpótlás-versenyzőink remekeltek 2022-ben, összesen 46 érmet nyertek a korosztályos világversenyeken. Ebben az évben is hasonlóan szép sikereket várhatunk tőlük?

  • Előfordulhat kisebb törés, de a realitás az, hogy még ennél is szebb eredményeket érnek el a fiataljaink. Annak ellenére állítom ezt, hogy az érmek számát tekintve a tavalyi volt minden idők legsikeresebb éve. Ez főként a Kozma István Magyar Birkózó Akadémiának, és az abban zajló kiemelkedő szakmai munkának köszönhető. Ez még mindig csak a második teljes létszámú tanéve a nevelőműhelynek, és a gyerekek rengeteget fejlődhetnek egy év alatt.

Tervben van az új edzőképzés. Miként valósulhat meg a projekt?

  • A tavalyi sportágfejlesztési fórumon értékeltük a KSF-támogatás alatt elért eredményeinket. A pozitívumok mellett tisztán látható, hogy az edzők számában, valamint az utánpótlásbázist tekintve nem állunk úgy, ahogyan szeretnénk. Minél több gyerekkel szeretnénk megismertetni a birkózást, továbbá az edzőket is motiválni szeretnénk. Utóbbi képzési rendszerében nagy hiányosságok vannak, sokkal gyakorlatiasabbá tennénk, és a fiatal szakembereket is bevonnánk. A képzésben résztvevők ösztöndíjban részesülnek, továbbá negyven-ötven olyan kolléga lesz, akinek a bérezését az MBSZ magára vállalja – mindesz persze szigorú teljesítményrendszerhez lesz kötve. Bevezetjük az edzői licencrendszert, amelynek eleinte biztos lesznek gyermekbetegségei, ám reméljük, mindenki pozitívan fogadja. Mi nagyon hiszünk ebben, ahogyan abban is, hogy ezáltal rengeteget fejlődhet a magyar birkózás.  

Milyen egyéb szakmai tervek, kihívások elé néz az MBSZ?

  • Probléma van az edzőpartner-állományunkkal. Kötöttfogásban viszonylag jó a helyzet, de női birkózásban és szabadfogásban mindenképpen meg kell oldanunk a szituációt. Ezt külföldi edzőtáborok megvalósításával, nemzetközi edzőpartnerek „idecsábításával” valósítanánk meg. Az év elején a női válogatottunk és a KIMBA növendékei közül többen Kirgizisztánba utaznak, és számos, ehhez hasonló projekt is tervben van. A cél az, hogy mindhárom válogatottunk egyenként stabilan húsz-huszonöt sportolóval dolgozhasson folyamatosan. Az akadémia növendékei szerencsére remek ütemben fejlődnek, az ügyesebb gyerekek felnőttek közé integrálását fokozatosan szeretnénk megvalósítani.

Összességében mit várunk 2023-tól?

  • Azt, hogy legalább olyan eredményes lesz, mint 2022 volt. Ha ezt teljesítjük, akkor az újabb bizonyítékot ad arra, hogy jó úton haladunk. Az orosz–ukrán háború miatt az orosz és a fehérorosz sportolók egyelőre nem indulhatnak a világversenyeken, én abban reménykedem, hogy ha visszatérnek, akkor is ugyanennyire szép eredményeket érünk el. Bízunk a békében, abban, hogy minden visszaáll a régi kerékvágásba, s mindenki nyugalomban dolgozhat a céljai eléréseiért.