Cikk keresés:    

Losonczi Dávid: „Sok évig tartó nagy csata elé nézünk”

2021. 11. 19., írta: Krasznai Bence, fotót készítette: UWW, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

Szépen zárta az esztendőt a ESMTK 87 kilogrammos kötöttfogású kiválósága, Losonczi Dávid, hiszen ezüstérmet nyert a Belgrádban rendezett U23-as világbajnokságon. Pedig érzelmileg megterhelő időszakon ment keresztül, az is megfordult a fejében, hogy abbahagyja a birkózást. Vele beszélgettünk a történtekről.

A Kozma István Magyar Birkózó Akadémia ösztöndíjasa a szerb fővárosban a moldovai Gabriel Lupascót (9–0), a finn Markus Sihtolát (10–2) és a lengyel Szymon Szymonowiczot (6–0) legyőzve jutott döntőbe.

  • „Amikor megláttam a sorsolásomat, tudtam, hogy ezzel a lehetőséggel élnem kell, a fináléig kell menetelnem. Egyértelműen a lengyel srác volt a legerősebb, de az edzőtáborokból ismertem őt. Tisztában voltam azzal, hogy jobb vagyok nála. Az első menetben öt nullás vezetésre tettem szert, a másodikban nem akartam kockáztatni csak azért, hogy technikai tus legyen a vége. Ezért »beértem« még egy ponttal, és így a győzelemmel” – emlékszik vissza Losonczi Dávid.

Az aranycsatában a kétszeres felnőtt Eb-harmadik, junior vb- és U23-as Eb-győztes orosz Alekszandr Komarov állt vele szemben. Dávid pontosan tudta, hogy riválisa soha nem kapott még ki utánpótlás-világversenyen. Ezt a sorozatot szerette volna megszakítani.

De nem sikerült, technikai tussal kapott ki.

  • „Soha nem birkóztam még ellene, azt viszont tudtam, hogy főként karberántásokból dolgozik. Az én stílusom épp feküdt neki, rossz taktikát választottam, és ennek megittam a levét. Természetesen csalódott voltam, különösen azért, mert ennyivel nem jobb nálam. Utólag persze örülök az ezüstéremnek, még akkor is, ha azért mentem, hogy a dobogó legfelső fokára álljak.”

Dávidnak különösen nagy szüksége volt erre a sikerre, hiszen tavasszal még az is megfordult a fejében, hogy befejezi sportpályafutását.

  • „Az év elején az volt a célom, hogy az U23-as világ- vagy Európa-bajnokságon elinduljak, s örülök, hogy ez végül összejött. A mélypontot az okozta, hogy nem válogatózhattam a Szkopjéban májusban rendezett Eb-n való indulás jogáért Takács Istvánnal. Igaz, márciusban, a római felnőtt nemzetközi verseny döntőjében legyőzött. Nagy törést okozott bennem, hogy mégsem, aztán az edzők meggyőztek, és rájöttem, igazuk van, szóval gőzerővel folytattam a munkát.”

Dávid azóta kétszer kikapott a junior-világ- és Európa-bajnok Takács Istvántól, így a riválisa képviselhette a magyar színeket az októberben, Oslóban rendezett felnőtt-vb-n, amelyen az ötödik helyen zárt. Losonczi legutóbb a tavalyi felnőtt országos bajnokság döntőjében nyert Takács ellen.

  • „Különösen nehéz a helyzetem ellene, hiszen az édesapja, Takács Ferenc edzőként folyamatosan ott van a válogatott edzésein, figyel engem, tökéletesen fel tudnak készülni belőlem. »Istók« a lenti birkózásban jobb nálam, éppen ezért azt kell legtöbbet gyakorolnom, hiszen az elsődleges célom az, hogy legyőzzem őt, és én indulhassak a jövő tavasszal Budapesten esedékes felnőtt Európa-bajnokságon. Egyébként remekül kezeljük a rivalizálást, jó viszonyt ápolunk egymással, ő is ott volt az én születésnapomon, én is az övén. Azt hiszem, motiváljuk a másikat, és biztos, hogy sok évig tartó nagy csata elé nézünk.”