Cikk keresés:    

Meg kellett hozni ezt a döntést - Bácsi Péter

2020. 07. 11., írta: Krasznai Bence, fotót készítette: MG, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

„Muszáj valamibe kapaszkodniuk a birkózóknak, arról nem is beszélve, hogy ehhez alkalmazkodva ütemezhetjük a válogatottak felkészülési programját” – véli a szövetség szakmai igazgatója, Bácsi Péter a nemzetközi szövetség (UWW) múlt pénteki bejelentésére reagálva, amelyben a 2020-as világversenyek tervezett időpontjait közölte a szervezet.

Hosszú heteket, hónapokat kellett várniuk a birkózóknak arra, hogy ismét közeli célokat tűzhessenek ki maguk elé: az UWW múlt pénteken bejelentette, hogy a világesemények döntő többségét még az idén megrendezi.

„Nyilván semmi sem biztos, de ezt a döntést meg kellett hozni: a sportolók sokkal motiváltabban dolgozhatnak a mindennapokban úgy, hogy a szemük előtt lebeg a következő lépcsőfok, amit meg kell lépniük – kezdi a szövetség szakmai igazgatója, Bácsi Péter. – Vannak nagy vesztesei a járványnak: például a serdülők, akiknek nem rendeznek világversenyt 2020-ban – az utolsó éveseket gyakorlatilag »megfosztották« attól a lehetőségtől, hogy megvalósítsák azokat az álmaikat, amelyekért egész évben dolgoztak. Azt hiszem, a felnőttek vannak legkevésbé érintve; februárban Európa-bajnokságon vehettek részt, és ha minden jól megy, decemberben a belgrádi vb-n ismét bizonyíthatnak. Persze közöttük is vannak olyanok, akiket különösen rosszul érintettek a történések – gondolok legfőképpen a tokiói olimpia egyéves halasztására –, így Sastin Mariannára vagy Lőrincz Tamásra. Utóbbi ráadásul bombaformában, regnáló világbajnokként vághatott volna neki a játékoknak.”

Ahogyan azt Bácsi is mondta: semmi sem biztos… A tervek szerint a felnőtteknek, az U23-asoknak és a junioroknak egyaránt szerveznek világbajnokságot az idén. De nem szabad a jelenlegi legfontosabb ténytől: a koronavírus-járvány továbbra is tombol a világban, mi több, soha nem látott nagyságot öltve, 150 és 210 ezer fő közé tehető a naponta, újonnan diagnosztizáltak száma.

„Nehéz megmondani, mennyire reális világbajnokságban gondolkozni ilyen magas adatok mellett, én mindenesetre bizakodó vagyok. Jó lenne, ha megtartanák ezeket a viadalokat, de csak biztonságos körülmények között. Muszáj valamibe kapaszkodniuk a birkózóknak. Arról nem is beszélve, hogy ehhez alkalmazkodva ütemezhetjük a válogatottak felkészülési programját (amelyet e hét végen közlünk). Az UWW egyébként felkészült: ha az utánpótlás-világbajnokságok megrendezését ellehetetlenítik a körülmények, akkor azok helyén Európa-bajnokságokat szervezhetnek.”

Kíváncsiak voltunk arra is, hogy a kétszeres kötöttfogású világbajnok szerint kiket érintett mélyebben a kényszerpihenő: a felnőtteket vagy az utánpótláskorúakat?

„Szerintem egyértelmű, hogy a fiatalokra hatott drasztikusabban; esetükben minden hét, hónap kiesés hatványozottan számít, hiszen ők – az életkori sajátosságuk miatt – jóval nagyobb ütemben fejlődnek, emellett könnyebben adódhatott példa arra, hogy elveszítik a motivációjukat. A felnőttek jóval céltudatosabbak, kivétel nélkül mindegyikük van már annyira rutinos, hogy megoldotta a felkészülését a karanténidőszakban úgy, hogy legalább szinten tartotta magát; egyikük esetében sem tapasztaltunk nagymértékű formahanyatlást.”

A szakmai igazgató még sokáig nem gondolkozhat azon, hogy a 2020-as erőpróbákon milyen eredményt érhetnek el a magyarok.

„A szabály kimondja, hogy csak abban az esetben tarthatják meg a versenyeket, ha azokon az első tíz helyen rangsorolt csapatból legalább nyolc, emellett – a tavalyi nevezési listákat alapul véve – az érintett országok minimum hetven százaléka jelen van. A helyzet az, hogy teljesen a sötétben tapogatózunk, ugyanis vannak olyan birkózó-nagyhatalmak, amelyekről szinte semmit nem tudunk. Fogalmunk sincs, mennyit dolgozhattak az utóbbi hónapokban, újrakezdték-e már a munkát, egyáltalán leálltak-e azzal. Azt hiszem mi jól állunk, viszonylag korán rajtolhattak a válogatottedzések, ebből kiindulva nehéz elképzelni, hogy a megszokottnál rosszabbul szerepelnénk a világeseményeken, sőt az is elképzelhető, hogy kellemes meglepetést okozunk. Mindez csak találgatás, még egyszer kihangsúlyozom: egyelőre csak a sötétben tapogatózunk ez ügyben.”

A VILÁGVERSENYEK TERVEZETT IDŐPONTJAI
Október 5-11. Kadét Európa-bajnokság, Lengyelország
Október 19-25. Junior Európa-bajnokság, Észak-Macedónia, Szkopje
November 23-29. U23-as világbajnokság, Finnország, Tampere
December 4-10. Junior-világbajnokság, Szerbia, Belgrád
December 12-20. Felnőtt-világbajnokság, Szerbia, Belgrád