Cikk keresés:    

Életének 90. évében elhunyt Módos János

2023. 11. 28., írta: Krasznai Bence, fotót készítette: MOL Alapítvány, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

Nyolcvankilenc esztendősen elhunyt a szigetvári birkózás legendája, Módos János – a szomorú hírt fia, Módos Csaba közölte a közösségi oldalán.

Módos János válogatott birkózó volt, négyszer szerzett ezüstérmet az országos bajnokságon, ami megsüvegelendő teljesítmény azt nézve, hogy az olimpiai bajnok, háromszoros ezüstérmes Polyák Imre sikerkorszakában érte el. Szigetvár első olimpiai szereplője lehetett volna, de az 1960-as római játékokról kéztörés miatt lemaradt. Az unokájával, Péterrel hasonlóan kibabrált a sors, a 2008-as pekingi játékok előtt vérmérgezést kapott, és nem utazhatott el Kínába. Kötöttfogású válogatottunk jelenlegi szövetségi kapitánya négy évvel később, Londonban már ott lehetett a játékokon, amelyen bronzérem került a nyakába.

„Sosem felejtem el azt a pillanatot. A Szigetvár Városi Sportcsarnokban kétszázan gyűltek össze, és szurkoltak Petinek. Abban a pillanatban, amikor a magasba emelték a kezét a bronzmeccsen, elégtételt éreztem amiatt, hogy nem juthattam el a római olimpiára” – fogalmazott Módos János idén év elején, az MBSZ-nek adott interjúban.

A mester 1964-től szívvel-lélekkel dolgozott a szigetvári birkózásért, összesen 22 világversenyen szerzett érem és mintegy 100 országos bajnoki cím köthető az edzői érdemeihez.

A Magyar Ezüst Érdemkereszttel és Mester-M díjjal kitüntetett Módos János munkásságát tavaly év végén Életmű-díjjal ismerte el a Magyar Birkózók Szövetsége.

Nyugodjon békében!