Cikk keresés:    

Fontos szakmai napokat zártunk

2023. 01. 23., írta: Krasznai Bence, fotót készítette: FL, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

A Magyar Birkózók Szövetsége (MBSZ) az elmúlt hétvégén a Kozma István Magyar Birkózó Akadémián tartotta a licences edzőképzés szakmai konferenciáját, majd másnap a Magyar Sport Házában az idei bírói konferenciáját.

Az edzői konferenciát szombaton rendezték, az előadás-sorozatot az MBSZ ügyvezető alelnöke, a KIMBA operatív ügyvezetője, Bacsa Péter nyitotta, aki az idei év legfontosabb feladatait taglalta. Bácsi Péter, az MBSZ szakmai igazgatója a „Felkészülés a 2023. évi nemzetközi versenyekre” cím alatt tartott előadást, őt követte a KIMBA szakmai igazgatója, Lőrincz Tamás, aki beszámolt a nevelőműhely terveiről, céljairól, valamint értékelte a tavaly történteket.

„A működési metódusról, a gyerekekről és a szakmai stáb munkájáról egyaránt szót ejtettem – így az olimpiai bajnok Lőrincz Tamás. – A konferencia összességében nagyon szuper volt, szerencsére én sok pozitív visszajelzést kaptam. Öröm volt átélni a napot, hiszen a teljes magyar birkózóedző-közösség ott ült, és figyelt. Sok érdekesség elhangzott, például az, hogy egyes klubok miként toboroznak, s az is, hogy a felnőttválogatott hogyan építi fel az éves menetrendjét. A program végén öcsém, Lőrincz Viktor, valamint Farkas Gábor is tartott gyakorlati bemutatót, üdítő volt látni, hogy olyan kollégák is élénken figyeltek, videóztak, akik sok évtizede a szakmában dolgoznak. Tényleg nagyon pozitív volt érezni a közösség egyre stabilabb összetartó erejét.”

Lőrincz Tamás szerint a márciusban induló MBSZ-edzőképzés olyan lehetőség, amellyel a hazai birkózóutánpótlás-nevelés hatalmasat léphet előre. Bacsa Péter elmondta, minden várakozást felülmúlt az MBSZ új edzőprogramjába jelentkezők száma, összesen 110 szakember jelentkezett, közülük ötvenen nyernek felvételt. Az edzőképzéssel kapcsolatos programokat Bábszky Gergely és Farkas Gábor mutatta be mélyrehatóan szombaton. 

Másnap a Magyar Sport Házában bírói konferenciára került sor, amelyen az MBSZ főtitkára, Ancsin László köszöntötte a jelenlévőket. Rögler Gábor és Kismóni János értékelte a bírók tavalyi munkáját, s tekintett előre az 2023-as feladatokra. Dr. Molnár Szabolcs azt részletezte, milyen szerepe van a bíróknak a sérülések megelőzésében. Ezután ismét Kismónihoz, majd Röglerhez került a szó, előbbi a helyes bírói mechanizmusról, utóbbi az előző évek szabálymódosításairól, valamint a menekülés megítéléséről tartott előadást.