Cikk keresés:    

Fontos változások az idei UWW-versenynaptárban

2024. 02. 23., írta: Tollár Dániel, fotót készítette: UWW, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

A korábbiakhoz képest több helyen is módosult a helyszín, és van, ahol az időpont is változott az utánpótlás-világversenyek kapcsán, ráadásul az is hivatalossá vált, hogy az olimpia ellenére 2024-ben is lesz világbajnokság.

A Nemzetközi Birkózószövetség (UWW) elnöke, Nenad Lalovics, hivatalos levélben tájékoztatta a tagszövetségeket, hogy több változást is kénytelenek voltak eszközölni az idei UWW-versenynaptárban, ami zömében az utánpótlás-világversenyeket érinti.

Az U17-es korosztály Európa-bajnokságának eredetileg Finnország adott volna otthont, azonban annak érdekében, hogy minden érintett nemzet versenyzője részt tudjon venni a kontinensbajnokságon, Szerbia lett az új házigazdája, így Újvidéken lesz megrendezve a viadal.

A kadétkorosztály után közvetlenül jön az U20-as Európa-bajnokság is, amelynek a korábbi tervek szerint Lengyelország lett volna a rendezője, ám a juniorkorosztály is új házigazdát kapott, szintén Szerbiát.

Az U17-eseknél a világbajnokság is másik helyszínen kerül megrendezésre, miután Argentína mégsem tudta vállalni a rendezést, így a 2023-ban már jól bevált Jordánia kapta meg feladatul a korosztály világeseményének lebonyolítását.

Az UWW Bureau korábban arról is döntést hozott, hogy a párizsi ötkarikás játékok ellenére is lesz 2024-ben világbajnokság, viszont csak és kizárólag azokban a súlycsoportokban, amelyek nem szerepelnek az olimpiai programban. A nemzetközi szövetség azt is leszögezte, hogy akárcsak 2016-ban Budapesten, ezen a világbajnokságon is csak olyan sportolók vehetnek részt, akik Párizsban nem lépnek szőnyegre. A nem olimpiai súlycsoportok világbajnokságára közvetlen az U23-as vb után kerül sor Albániában.

A világversenyek új helyszínei és pontos időpontjai:

U17-es Európa-bajnokság
2024. június 24-30. | Szerbia, Újvidék

U20-as Európa-bajnokság
2024. július 1-7. | Szerbia, Újvidék

U17-es világbajnokság
2024. augusztus 19-25. | Jordánia, Ammán

Nem olimpiai súlycsoportok világbajnoksága
2024. október 28-31. | Albánia, Tirana