Cikk keresés:    

Lévai Szőkét legyőzve nyert a válogatón

2023. 01. 28., írta: Krasznai Bence, fotót készítette: RT, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

Kifejezetten izgalmas, színvonalas versennyel rajtolt az idei válogató időszak, sportágunk legjobbjai Csepelen, a Kozma István Magyar Birkózó Akadémián (KIMBA) küzdöttek egymással szombaton.

Az eseményt a sportolókon, edzőkön, szurkolókon, s további sportvezetőkön kívül megtisztelte jelenlétével Bacsa Péter, a Magyar Birkózók Szövetsége (MBSZ) ügyvezető alelnöke, a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia (KIMBA) operatív igazgatója, Bácsi Péter, az MBSZ szakmai igazgatója, Lőrincz Tamás, a KIMBA olimpiai bajnok szakmai igazgatója, Süle László, a KIMBA kurátora, Ancsin László, az MBSZ  főtitkára, Hegedüs Csaba, a KIMBA szakmai főtanácsadója, Gergely István, a Budapesti Honvéd SE elnöke, Imre Géza, a BHSE sportigazgatója, Orbán Győző, a BHSE birkózószakosztályának elnöke és Bozó Tibor vezérőrnagy.

Mindenki meglepődött, amikor a 82 kilóban világ- és Európa-bajnoki bronzérmes, 2021-ben még 77 kilogrammban U23-as vb-győztes Lévai Tamás szőnyegre lépett 97 kilóban, a súlycsoport klasszisa, a vb-ezüstérmes, olimpiai ötödik Szőke Alexszel szemben. Arra lehetett számítani, hogy a Budapesti Honvéd versenyzője abban a 87 kilóban szerepel, amely messze a legerősebb idehaza, s ott száll versenybe a címeres mez megszerzéséért. De Lévai úgy döntött, nagyot húz, és szembeszáll a 97 kiló hazai egyeduralkodójával.

Bejött. Az első menetben Szőke próbálkozhatott lentről (1:0), míg a másodikban Lévai (1:1), egyik sem bírt a másikkal. Másfél perc volt hátra, amikor a bírók újabb leküldéssel jutalmazták Szőke aktivitását, a harmadik passzivitásért azonban már nem járt pont. Az ESMTK-KIMBA versenyzőjének mindenképpen akciót kellett végrehajtania a győzelem megszerzéséért, hiszen az 1:1 Lévainak kedvezett. Próbálkozott is, de nem olyan erővel, s lendülettel, ami szükségeltetett a sikeres mozdulatsorhoz – Lévai Szőke jobb karját a vállánál rögzítve megakasztotta, onnan a hátára húzta, tus. A KIMBA csordultig telt terme csak pislogott, s bizony mi is így tettünk, hiszen ez a mérkőzés ékes példát adott arra, miért szerethetjük a sportot, miért szerethetjük a birkózást. 

  • „Minket is meglepett, hogy Lévai Tamás kilencvenhét kilóban szerepelt, hiszen a nyolcvanhét kilogrammosok közé nevezett. Legyőzte Szőke Alexet, így érdekes helyzet állt elő, kíváncsian várjuk, mi történik a válogató időszak folytatásában” – kommentálta a történteket a Magyar Birkózók Szövetsége szakmai igazgatója, Bácsi Péter.

Lévai a Magyar Birkózók Szövetségének elmondta, hogy a közös megegyezésnek köszönhetően indult a tervezetthez képest egy súlycsoporttal feljebb – a BHSE vezetőségével leült, és megbeszélték, ő szerepel 97 kilóban, míg klubtársa, Takács István 87-ben.

A négyfős gigászi 87 kilós csatából tehát hármas lett, a súlycsoport aktuális vb-bronzérmese, Losonczi Dávid, az U23-as világ- és Európa-bajnok Takács, valamint a szintén U23-as vb-győztes, felnőtt Eb-harmadik Szilvássy Erik küzdött meg egymással. Losonczi tulajdonképpen simán intézte el Szilvássyt, közte és Takács között dőlt el, ki diadalmaskodik az első válogatóversenyen. Dinamikus, taktikus küzdelem alakult ki a srácok között, az első menet passzivitással és dobással 2:0-ra Takácsé lett, ugyanezt ismételte meg Losonczi a második felvonásban, s így ő nyert, hiszen ő csinálta az utolsó pontot. Takács és Szilvássy is megküzdött egymással, azon a mérkőzésen előbbi nyert, 5:1-re.

A nemrégiben honosított, magyar származású, háromszoros Európa-bajnok Orsus Sztálvira hozta, ami elvárható tőle, a még nagyon fiatal, ám legalább annyira tehetséges magyar női 55 kilogrammos mezőnyben mindenkit technikai tussal győzött le.

Vállalta a fogyást, és ismét 60 kilóban indult az Európai Játékokon ezüst-, az Eb-n pedig bronzérmes Torba Erik, aki a súlycsoport világbajnoki ötödik helyezettjével, Kecskeméti Krisztiánnal nézett farkasszemet a kategória rangadóján, s bizony úgy tűnik, jól döntött, hogy visszalépett a kategóriába, nagyon simán, technikai tussal nyert.

Európa-bajnoki ezüstérmesünk, Váncza István térdsérülés miatt feladta a küzdelmet a 67 kiló döntőjében, így ott a legkisebb Lévai, Levente győzött, elsőéves juniorként.

A hazai válogató időszak február elsején, a zágrábi nemzetközi rangsorversenyen folytatódik.

A 2023. évi felnőtt válogató kötöttfogású győztesei:
55 kg: Németh Milán (Ceglédi VSE)
60 kg: Torba Erik (Budapesti Honvéd SE)
63 kg: Andrási József (Budapesti Honvéd SE)
67 kg: Lévai Levente (Budapesti Honvéd SE)
72 kg: Fritsch Róbert (Budapesti Honvéd SE)
77 kg: Lévai Zoltán (Budapesti Honvéd SE)
82 kg: Királyházi Miklós (ukrajnai)
87 kg: Losonczi Dávid (ESMTK-KIMBA)
97 kg: Lévai Tamás (Budapesti Honvéd SE)
130 kg: Vitek Dárius (Budapesti Honvéd SE)

A 2023. évi felnőtt kötöttfogású válogatóverseny teljes végeredményét ITT lehet megtekinteni!

Kötöttfogású csapatpontverseny:
1. Budapesti Honvéd SE
2. ESMTK
3. Ceglédi VSE

A 2023. évi felnőtt válogató női győztesei:
50 kg: Szekér Szimonetta (Budapesti Honvéd SE)
53 kg: Matyi Vivien (ESMTK-KIMBA)
55 kg: Orsus Sztálvira (Csepel TC)
57 kg: Szél Anna (Orosházi SBK)
59 kg: Szabó Nikolett (FTC-KIMBA)
62 kg: Páli Mirella (OSBK-KIMBA)
65 kg: Elekes Enikő (KSC-KIMBA)

68 kg: Pók Karolina (Vasas SC)
72 kg: Osváth-Nagy Noémi (Egri VSE-KIMBA)
76 kg: Nyikos Veronika (DKSE-KIMBA)

A 2023. évi felnőtt női válogatóverseny teljes végeredményét ITT lehet megtekinteni!

Női csapatpontverseny:
1. Budapesti Honvéd SE
2. Csepel TC
3. Orosházi SBK

A 2023. évi felnőtt válogató szabadfogású győztesei:
57 kg: Lengyel László (FTC-KIMBA)
61 kg: Halidov Gamzatgadzsi (ESMTK)
65 kg: Gombos Alex (FTC-KIMBA)
70 kg: Nagy Marcell (Csepel TC-KIMBA)
74 kg: Kuramagomedov Murad (Tatabányai SC)
79 kg: Vida Csaba (Kecskeméti TE)
86 kg: Mezei Patrik (Dorogi AC-KIMBA)
92 kg: Zsivnovszky Péter (Sziget SC-KIMBA)
97 kg: Végh Richárd (Érdi Sp-KIMBA)
125 kg: Ligeti Dániel (Haladás VSE)

A 2023. évi felnőtt szabadfogású válogatóverseny teljes végeredményét ITT lehet megtekinteni!

Szabadfogású csapatpontverseny:
1. FTC
2. Vasas SC
3. Tatabányai SC

A versenyen közreműködő bírók: Pál Szabolcs (elnök), Kismóni János, Weisz György, Rögler Gábor, Starosciák Tamás, Palásti Tibor, Szántóné Csánó Zsófia, Szabó Bence, Lukács Imre. Versenyiroda: Fék Szabocls, Tollár Dániel.